Mathandeln på nätet testad i pris och leverans

När det gäller mat på nätet är Coop billigast medan Mathem kostar mest.

Näthandeln med mat utgör fortfarande en liten del av totala livsmedelsförsäljningen, cirka 1 procent. Men branschen växer snabbt och var fjärde svensk har handlat livsmedel på nätet.

Under andra kvartalet i år ökade försäljningen av mat på nätet med 43 procent jämfört med förra året, och prognosen är att branschen kommer att omsätta drygt 4 miljarder kronor under 2015. När livsmedelsjättar som ICA och Coop nu satsar allt mer på nätet kommer det även att bli ännu fler som får möjlighet att köpa sin mat online.

Annons

Men vilka är då billigast och erbjuder de bästa leveranserna? Det har Testfakta, ett test- och researchföretag som ska vara oberoende, tagit reda på.

Testfakta har i en undersökning jämfört priser och leveransvillkor hos de största aktörerna när det gäller mat på nätet, Coop, Ica, Mat.se, Mathem.se och Linas Matkasse. Prisjämförelsen gällde 39 utvalda varor där butikernas egna varumärken inte ingick.

Coop och ICA-kunder tvingas sitta hemma

Matkassen från Coop visade sig vara billigast medan Mathem var dyrast med en skillnad på 172 kronor. Man konstaterar också att Coops kasse innehöll detaljerad information om varornas hållbarhet, samt det högsta antalet ekologiska varor. Mathem plussas dock för sitt stora utbud och bra leveransvillkor.

Ica får beröm för att man lyfter fram den lokala handlaren men på minussidan nämns sämre leveransvillkor. Bland annat för att man tar ut både plock- och fraktkostnad. Mat.se får kritik för att de ekologiska varorna är få, men plussas för bra leveransvillkor. Linas matkasse får omdömet ”bra komplement som dock kräver prenumeration”. Men då Linas Matkasse är en färdigplockad lösning är jämförelsen inte riktigt rättvis.

– Trovärdigheten och varumärkeskännedomen kan bli en fördel för Coop och Ica i konkurrensen om online-kunderna. Däremot har man en del att jobba med när det gäller leveransvillkoren, summerar Testfakta och fortsätter:

– På Mathem och Mat.se kan du beställa hemleveransen med en timmes tidsintervall, till exempel mellan klockan sex och klockan sju på kvällen. Dessutom få du en exakt tid samma dag som leveransen kommer. Beställer du från Ica eller Coop kan du i stället tvingas sitta hemma och vänta på dina varor i mellan två och fyra timmar.

Annons