Miljardbolag lägger vantarna på snabbväxande Lantbutiken

Från arbetslöshet till miljonförsäljning.

Vem kunde ana att en lantbutik på nätet skulle vara ett genidrag? Vi berättade ganska tidigt om Anders Bengtssons nätbutik Lantbutiken.se som redan 2013 såg en stark tillväxt. Företaget kunde då räkna ihop 14 miljoner i omsättning vid räkenskapsåret som slutade i juni 2013.

Omsättningsrekord och vinstrekord

Sedan dess har det fortsatt på samma spår och förra räkenskapsåret kunde "din jordnära butik", som företaget kallar sig, räkna hem nära 45 miljoner kronor i försäljning. Företaget slog även vinstrekord med ett rörelseresultat före avskrivningar på cirka 2,3 miljoner kronor.

Annons

Nätkonsumenterna köper alltså inte bara kläder och andra vardagsprodukter utan även stängsel och äggkläckningsmaskiner.

Lantbutiken är förstås en utmanare på en marknad där aktörer som Granngården, med miljardomsättning, agerar med stora butiksnät. Nu får dock Lantbutiken starkare muskler när industrigruppen Volati med en total omsättning på 3 miljarder kronor köper upp e-handeln.

Ett led i Kellfris onlinesatsning

Inom Volati är det butiken Kellfri, med en omsättning på över 200 miljoner kronor, som förvärvar Lantbutiken. Kellfri säljer maskiner och produkter för de som har traktor, ATV, skog, stall eller ladugård. Köpet är ett led i Kellfris förflyttning till e-handelsförsäljning. Köpeskillingen ska ligga på 10,2 miljoner kronor enligt Volati.

Lantbutiken ska ha mer än 120 000 besökare varje månad och tillsammans med Kellfri ska produktsortimentet ligga på över 11 000 artiklar.

Anders fortsätter som VD

Lantbutiken startades av Anders Bengtsson 2009 och han fortsätter nu som VD för bolaget. Under förra veckans Emeet i Göteborg lyckades vi fånga Anders Bengtsson för en kort intervju. Tyvärr kunde han då inte prata om förvärvet då det är så pass nytt och Volati är ett börsbolag.

Video:

När vi utanför kameran frågade om han nu är rik skrattade han bara. Det är dock en stor kontrast att förvärvas för 10 miljoner kronor mot när han som arbetslös 2009 startade upp Lantbutiken utan någon som helst erfarenhet av e-handel. Utan att ta in något externt kapital eller förvärv av annan verksamhet hade omsättningen ökat till cirka 20 miljoner kronor bara fem år senare.

- Vi fortsätter att öka i snabb takt och väldigt mycket är på gång. Framtiden ser mycket ljus ut, säger Anders Bengtsson.

Annons

Annons