Miljardbolag sprider nordisk sprit med ny e-handel

Krångligt i hemlandet - då söker sig det e-handelssugna finska bolaget utomlands.

Ett finskt miljardbolag, nämligen statligt ägda Altia, har öppnat en tysk e-handel för att sprida sina produkter - bland annat Vodka, Cognac och Aquavit.

- Det har varit många intressanta saker som hänt på den nordiska dryckesmarknaden på sistone. Vi ser också hur intresset växer för den nordiska livsstilen, kulturen och maten. Genom traditionella exporter har vi redan lanserat Koskenkorva Vodka och O.P Anderson Aquavit på nya marknader och nu ser vi att det finns ett klart intresse för nordiska kvalitetsdrycker, säger Pontus Forth, exportdirektör på Altia, i ett pressmeddelande.

Annons

Kommer inte att säljas på hemmaplan

Orsaken är att det är förbjudet att Finland har en liknande lagstiftning som Sverige. Rättsläget för spritförsäljning via nätet är oklart och i  Finland är det kunden som måste stå för både beskattning och transport av dryckerna. Altia uppger också att de därför inte kommer att sälja sina produkter i hemlandet.

Den nya e-handeln har fått namnet Nordicspirits.com och för Altia var det ett självklart val att välja e-handel.

- Vi ser att e-handel komplementerar vår traditionella exportverksamhet. Den kommer att stärka våra globala marknadsföringsinsatser och stötta våra befintliga kanaler. Dessutom kommer vi att kunna erbjuda ännu fler nordiska favoriter till en bredare publik, säger Pontus Forth.

Global tillgänglighet

Nordicspirits ska leverera till Tyskland och vissa av produkterna kommer att finnas tillgängliga i e-handeln även för den globala publiken - med undantag för Finland, där sprithandel över nätet alltså är förbjudet.

Annons