Miljardbolaget storsatsar – Sverige får ny marknadsplats

I slutet av november öppnar e-handelsjätten vidaXL marknadsplats i totalt 29 länder.

VidaXL säljer allt från möbler till fruktpressar och har funnits i en svensk version sedan 2009. I slutet av november blir sajten en marknadsplats, och på sikt uppskattar företaget att sajtens nuvarande 13 000 produkter har utökats till en miljon varor.

- Det är jättestor efterfrågan. I Sverige har vi hittills tio bolag som har gått med men jag är säker på att den gruppen kommer att ha vuxit när vi går live, säger Linn Hallgren, Marketing Manager på vidaXL.

Annons

VidaXL grundades i Nederländerna för tio år sedan och finns nu i 29 länder på flera kontinenter. Sortimentet består både av det egna varumärket och av produkter från andra bolag. Förra året omsatte bolaget totalt 100 miljoner euro och enligt Linn Hallgren ser det här året ut att innebära en tillväxt på omkring femtio procent.

Sålde själva på marknadsplatser

VidaXL började själv med att sälja på andra marknadsplatser som eBay i Tyskland. När bolaget växte blev det aktuellt med egna sajter och när företaget nu öppnar upp för andra företag att sälja på sidan, är cirkeln sluten.

- Vi har det i vårt DNA att sälja på marknadsplatser och vi har verkligen sett fram emot att lansera vår egen marknadsplats. Vi vet vad som fungerar och kommer att plocka ut godbitarna.

Tidigare i veckan kunde vi berätta att Komplett kommer att hjälpa till med logistiken när den norska e-handelsjätten lanserar sin marknadsplats i början av 2017. Hos vidaXL får partnerföretagen förutom i Nederländerna åtminstone till en början hantera logistiken själva.

Öppna för begagnatförsäljning

Linn Hallgren är dock inte bekymrad över konkurrensen inom marknadsplatssegmentet. 

- Vi har gjort detta i tio år vilket ger oss en stark fördel gentemot de andra aktörerna. Vi vet som sagt vad som fungerar och vad som inte fungerar på andra marknadsplatser i Europa. Men jag skulle inte säga att vi ser de andra marknadsplatserna som våra konkurrenter utan snarare som att vi öppnar för möjligheten att sälja hos fler än i dag.

Kommer ni att på något sätt begränsa vad man får sälja?

- Vi kommer inte att starta med begagnade produkter även om det är ett projekt för framtiden. Och vi kommer givetvis inte att tillåta oseriösa säljare på sajten. Men annars är det all-in som gäller, avslutar Linn Hallgren.

Annons

Annons