Minimera får 300 000 – ska ta second hand på nätet till ny nivå

Skrev ansökan själva, trots avrådan från branschfolket.

Second Hand-företaget Minimera blev kända när de i höstas tog det något ovanliga beslutet i e-handelskretsar att bojkotta Black Friday. Tilltaget blev dock en succé i sociala medier och genom en kampanj lyckades de samla in 5000 kronor till Världsnaturfonden WWF.

Nu är de miljömedvetna damerna bakom företaget tillbaka med nya upptåg. När de såg att statliga innovationsmyndigheten Vinnova skulle dela ut pengar till innovativa start-ups under 2017, bestämde de sig för att söka.

Annons

Skrev ansökan själva

Men vanan trogen valde Företagets grundare Ann-Sofie Bergort och Linda Lövenlid att gå emot strömmen även denna gång.

- Vi skrev ihop en egen ansökan faktiskt. Alla varnade oss för det och sa att man måste anlita någon, men vi satte oss på ett hotellrum en lördag och det gick ju vägen, säger Ann-Sofie Bergort till Ehandel.se.

Eftersom de har ett stort behov av bättre teknik för att kunna hantera alla kläder som folk skickar in till dem för försäljning i butiken och på nätet, försökte de beskriva detta i ansökan.

- Målet med projektet är att ha en första fungerande betaversion av en teknisk plattform som stödjer Minimeras inköp och hantering av kläder samt förbättrar upplevelsen av försäljningen online. Det här projektet är som helhet avgörande för att Minimeras affärsmodell ska bli hållbar, skrev de bland annat.

"Vi har hittat en vass person"

Och att skriva ansökan på egen hand gick alltså alldeles utmärkt. Nu har myndigheten beviljat Minimera.se 300 000 kronor för att kunna utveckla sin e-handelsplattform. Det projektet kommer företaget däremot att få viss hjälp med.

- Troligen har vi hitta en person som är riktigt vass som ska hjälpa oss. Vi kommer såklart inte få någon värstingplattform för 300 000, men vi kan bli mycket effektivare och det är det som är målet, säger Ann-Sofie Bergort.

Nu väntar första steget i projektet som är att identifiera och välja en ny e-handelsleverantör. Den lyckliga vinnaren får sedan äran att skapa en betaversion av en ny plattform.

Föreläser med giganter i Stockholm

Men företaget har fler strängar på sin lyra under 2017. Bland annat har de anställt en person som jobbar med att marknadsföra dem i sociala medier och i helgen åker Ann-Sofie från hemorten Norrköping till Stockholm för att föreläsa tillsammans med Filippa K och Remake Sthlm.

Annons

- Det är jättespännande och det händer mycket på marknaden för hållbart mode just nu. Jag har jobbat med det här i över 10 år och nu har vi plötsligt ungdomar som kommer in i butiken och vill hjälpa till för att lära sig mer om ämnet! Så intresset finns och växer - och det är tur det, för det är ohållbart hur vi håller på med konsumtionen, säger hon.

Öppnar showroom 1 april

Det är dock inte bara e-handeln som utvecklas. Minimera experimenterar även med olika koncept för den fysiska butiken. Sedan i höstas har de bland annat haft flera popup-butiker och nu ska de snart börja bygga sitt första showroom, som ska fungera som “ett ansikte utåt i Östergötland”. Invigningen sker den 1 april.

- Vi börjar måla nu i veckan och tanken är att vi även ska kunna ha lite kvällar med föreläsningar om hållbar utveckling och om mode överlag. Jag brinner för sånt, så det ska bli kul, avslutar Ann-Sofie Bergort.

Annons