Mobil shopping kommer att dominera indisk E-handel

Den mobila e-handeln är på stark frammarsch i Sverige och Europa, men i utvecklingsländer spelar den en ännu större roll. I Indien tror man att e-handeln från mobila enheter kommer att stå för 90 procent inom bara några år.

Indien står inför en e-handelsboom, och om man ska tro de som jobbar i branschen, kommer en stor del av landets näthandel att ske via mobila enheter inom de närmaste åren.

En av Indiens största e-handlare, Snapdeal, räknar med att 90 procent av beställningarna kommer att komma från mobila enheter inom två år. Det i takt med att smartphones blir allt billigare och gör Internet tillgängligt för miljontals nya kunder.

Annons
Annons

Det senaste året har Snapdeal sett en ökning med 30 procent, och redan idag kommer nästan 70 procent av köpen från smartphones och surplattor. Och det ökar snabbt.

– Det är en tsunami med nya användare av mobiltelefoner, säger Kunal Bahl, medgrundare och vd för Snapdeal.

900 miljoner mobilanvändare

Kunal säger också att drygt 65 procent av de som handlat via mobila enheter de senaste månaderna är förstagångskunder. De flesta är unga människor från småstäder och städer i Indien där tillgången till bredband och datorer fortfarande är väldigt begränsad.

Med mer än 900 miljoner mobiltelefon-användare är Indien den näst största marknaden för mobiltelefoner i världen. Än så länge använder bara 10 procent av dessa smartphones men det är på väg att förändras snabbt.

År 2020 räknar man med att antalet smartphone-användare kommer att vara fem gånger så många som idag, något som kommer att ge landets e-handel en rejäl skjuts. Men det är inte främst e-handel som lockar folk till att köpa smartphones och att använda Internet. Det är appar och sociala medier.

– Det är det som får människor ut på nätet och när de väl är online börjar de handla, säger Kunal Bahl.

Källa: WSJ
Foto: Snapdeal

Annons
Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!