Mumintrollen återtog domän från omtvistad E-handlare

Den uppmärksammade nätbutiken som säljer "lagliga" droger har figurerat i medier senaste månaden. I dagarna blev det klart i en tvist att de förlorade rätten till sitt domännamn.

Det handlar om Hemulen.se som uppmärksammades av Uppdrag Granskning i avsnittet "Det lagliga knarket". Detta var i februari och rättighetshavarna till Tove Janssons mumintroll, Moomin Characters Oy Ltd, uppskattade inte att varumärket som de är innehavare till användes till försäljning av nätdrogen Spice.

Domännamnets innehavare var dock inte bolaget bakom drogförsäljningen utan Gottfrid Svartholm, känd från ThePirateBay. Enligt butikens egen information, som kan hittas genom att titta på den cachade versionen av domänen, kan man läsa:

Annons
Annons

"Värt att nämna är att domännamnet Hemulen.se står registrerat på Anakata, känd förkämpe för ett fritt internet (frihet i allmänhet) samt grundare av The Pirate Bay. Hemulen.se är bara en av många domäner som står registrerade på Anakata men används av helt andra personer. Detta då Anakata osjälviskt upplåtit sitt namn som skydd åt andra i kampen för frihet på nätet."

Eventuella konspirationsteorier

Det poängteras av Hemulen själva att en av fyra tvistlösare som jobbar för .SE (Stiftelsen för internetinfrastruktur) också var inblandade i rättegången mot ThePirateBay.

"...Monique Wadsted, ombud för målsägare under ThePirateBay-rättegången, den under samma mål jävsanklagade domaren Tomas Norström och det, åter igen under samma rättegång, hårt kritiserade vittnet Jan Rosén."

Dock får väl detta inte anses så konstigt, då tvistlösningsförfarandet handlar primärt om upphosvrätt och fallet med ThePirateBay ligger inom deras expertis.

Butiken lägger inte ner

Man meddelar dock att verksamheten inte lägger ner, trots att man nu är utan domän. Det poängteras också att ordet "hemul" har sitt ursprung långt innan Tove Janssons sagor kom till. 

Detta verkar dock inte ha påverkat beslutet i tvistlösningen, utan tvistlösaren anger bland annat följande argument för beslutet:

"Då verksamheten bedrivs i vad av polisen beskrivs som en ”gråzon”, med försäljning av droger som ska efterlikna växtbaserade illegala droger, förefaller det enligt Sökanden uppenbart att en illojal koppling gjorts av Innehavaren till Hemulens symbolikvärden ordning, inskränkthet, paragrafrytteri liksom intresset botanik."

 

Annons
Annons

Hela beslutet går att läsa här
Foto: Bulls Licensing, CC BY 3.0

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!