NA-KD firar kvinnodagen – ger alla kunder 23% rabatt

Ska motsvara löneskillnaderna mellan kvinnor och män.

E-handelsföretaget NA-KD tar till en ovanlig metod för att uppmärksamma Internationella kvinnodagen, som infaller idag den 8 mars. För att belysa de skillnader som företaget menar fortfarande finns mellan kvinnor och män, väljer NA-KD att dagen till ära ge alla kunder i hela världen 23 procents rabatt när de handlar i företagets e-handel.

"Kommer att ta mer än 70 år"

Orsaken till att rabatten blir just 23 procent, är att detta är den siffra som enligt ILO, International Labour Orginasation, är den globala skillnaden mellan kvinnor och mäns löner.  

Annons

- Globalt uppskattas könsskillnaden vara på 23 procent. Med andra ord tjänar kvinnor 77 procent av vad män tjänar. Om detta fortsätter kommer det att ta mer än 70 år för ekonomisk jämställdhet att uppnås. Vi lever idag på 2000-talet och det är fortfarande tydligt att kvinnor inte uppskattas som de borde i arbetslivet, säger NA-KD:s marknadschef Ivana Vrbenski i ett pressmeddelande.

Skänker en procent av intäkterna

Men för att frågan om jämställdhet ska kunna fortsätta att uppmärksammas även efter att dagen är till ända, har NA-KD även bestämt sig för en mer långsiktig åtgärd. Under hela mars månad donerar företaget 1 procent av sina intäkter till Global Fund for Women (GFW), som sägs vara en av världens ledande stiftelser inom jämställdhet. Dessutom ska företaget ha gått samman med runt 300 kvinnliga influencers världen över, i syfte att sprida budskapet att det finns mycket kvar att göra på jämställdhetsfronten.

- Som ett av världens ledande modeföretag med över 100 miljoner årliga besök, har vi en möjlighet att påverka kvinnor över hela världen och anser därmed att våra kunder kan bli en drivande kraft i världen. NA-KD är stolta över att ha över 85 procent kvinnliga anställda, skriver företaget vidare.

LÄS ÄVEN: Kritik mot NA-KD: “Många blir utbrända”

Annons