NA-KD:s nya delägare: Duon som grundade ryska Blocket

"Skall bidra med strategisk ägarkompetens för att säkra en fortsatt global tillväxt", enligt ett pressmeddelande.

Tidigare i år tog NA-KD in 140 miljoner i riskkapital från eEquity och Northzone som skulle bidra till fortsatt global expansion. Nu presenterar det snabbväxande e-handelsföretaget nästa satsning på samma område - nämligen nya delägare.

De nya delägarna är Jonas Nordlander och Filip Engelbert, som kanske är mest kända för att ha grundat den ryska Blocket-kopian Avito, samt riskkapitalbolaget FJ Labs från USA som blir företagets första internationella delägare. Meningen är att de nya ägarna ska bidra strategiskt till NA-KD:s fortsatta tillväxt utanför Sverige.

Annons

- Vår plan just nu innehåller inte någon ytterligare kapitalrunda. Jag är som VD och grundare väldigt nöjd med alla ägarna vi har. Vi som bolag följer också den plan vi satte upp vid serie A rundan i december. Men när detta intresse dök upp och en grupp mindre ägare kunde tänka sig att sälja en del av deras innehav så är jag som entreprenör väldigt glad, kommenterar Jarno Vanhatapio, VD för NA-KD i ett pressmeddelande.

"Ska bli skitkul att följa bolaget"

Jonas Nordlander och Filip Engelbert kommenterar sin investering i NA-KD på följande sätt:

- Vi har under senare tid gjort ett antal investeringar i bolag med god teknikhöjd där vi ser möjlighet till stor impact för konsumenter och samhället. Vi har emellertid varit relativt restriktiva kring investeringar i e-handel då området är starkt konkurrensutsatt med tunna marginaler. I NA-KD har vi sett något vi inte stött på tidigare, en starkt socialt driven försäljning, korta interna processer från idé till produkt och oerhört stark tillväxt. Vi tror också oerhört starkt på Jarno och teamet bakom honom, det ska bli skitkul att få följa bolaget vidare.

Pressmeddelandet förtäljer inte hur stor andel de nya ägarna får men enligt uppgift ska förvärvet röra sig om aktieköp från befintliga aktieägare. Varken Jarno Vanhatapio eller någon annan operativ nyckelperson, eller någon “större ägare” ska ha sålt några aktier till den nya ägartrion.

Annons