Annons

Nätbutiker kan bli tvingade att sälja till alla EU-länder

Nätbutiker kan bli tvingade att sälja till alla EU-länder

2015-02-06 08:28

Redan 2011 var det på tapeten. Att e-handlare inom EU skulle tvingas att sälja till samtliga EU-länder. Det direktivet ströks då, men nu kan det bli så ändå. EU-kommissionen har nämligen planer på att tvinga nätbutiker att sälja sina varor till alla 28 medlemsländer.

Om en nätbutik säljer till kunder i ett annat EU-land, måste de erbjuda sin produkter till samtliga EU-länder. Så kan det bli inom en snar framtid. Tidigare i veckan ska nämligen Andrus Ansip, kommissionär för den digitala inre marknaden, hållit ett tal där han sagt att det inte längre bör vara tillåtet att sälja till endast utvalda EU-länder.

Den här frågan diskuterades redan för tre år sedan men efter påtryckningar från flera näringslivsorganisationer stuvade man om i planerna. Men den nya kommissionen, som tillträdde den 1 november 2014, har i ett försök att öka den digitala europeiska handeln återigen tagit upp frågan.

Främst ska diskussionen röra sig om diskriminering av konsumenter på grund av nationalitet. Om en italienare inte tillåts att köpa en produkt i en dansk webbshop, medan en svensk får, är det diskriminering, enligt Andrus Ansip.

Olagligt i vissa länder

Än så länge är det inget färdigt förslag utan bara ett initiativ från EU-kommissionens sida. Men det får stöd av den danska socialdemokratiske Europaparlamentarikern, Christel Schaldemose.

– Det är ingen tvekan om att kommissionen har fokus på att stoppa diskrimineringen. De kommer att vidta några åtgärder som kan visa sig få konsekvenser för danska nätbutiker. Men det är fortfarande svårt att säga exakt var vi hamnar, säger Christel Schaldemose.

Henrik Hyltoft, marknadschef på Dansk Erhverv, är inte lika road och tror att det kan bli förödande för många av de mindre e-handlarna. En dansk nätbutik som erbjuder sina varor eller tjänster till kunder i Malmö, är inte nödvändigtvis redo att sälja till Bukarest.

– Det kommer att bli väldigt svårt att att sälja till konsumenter i alla EU-länder när det finns 28 olika uppsättningar av regler och sedvänjor. Och med 24 olika språk kommer det att finnas ett stort hinder för kundservice. Vissa produkter är inte heller lagliga att sälja i alla länder, säger Henrik Hyltoft.

 

Källa: Business.dk

Annons
Annons

Jimmy Andersson

Reporter

Frilansjournalist med bakgrund inom sporten men som på senare år sadlat om. Skriver idag nästan uteslutande om e-handel, och allt runtomkring.

Abbesnabb
2015-02-06 10:05

Att sälja till andra EU-länder ska väl inte vara något större problem, det är klart att det blir krångel om det ska krävas produkttexter och bruksansvisningar på en massa språk men vad jag mest bävar för är om det ska krävas någon form av enhetsfrakt över EU. Då kommer vi få höja fraktavgiften med 400 %.

nmn
2015-02-06 10:13

Samma nötter i politiken här som där!
Hur tror de att man kan tvinga någon att sälja något? Jag kan naturligtvis neka vem jag vill från att handla, varför jag nu skulle göra det är en annan sak.

Ingen vidare tilltro de har till företagens förmåga att fatta vettiga beslut för sin verksamhet.

Och här hemma har Löven precis gått ut med att vi exporterar fel saker och till fel länder, nu skall han lansera ett initiativ som "rättar till" den dåliga Svenska exporten.

Man tar sig för pannan!

Ekraft
2015-02-06 10:11

Det är ju en del bekymmer med att sälja i hela EU. Frakttariffer, konsumentlagar, krav på manual på rätt språk, valutor och betallösningar är det mest uppenbara.

EU borde fundera på hur man löser de problemen först, så kommer handeln av sig själv sedan. Nu försöker man istället stjälpa av hela grundproblematiken med EU-fördragen på små enskilda företagare.

VATadviser
2015-02-09 14:11

Det kan dessutom leda till att man tvingas att bryta mot momsregler och hur faktura skall se ut. Det är ju fakturan själva systemet som skall redovisas och vara rätt. Om ex företag från ett annat EU land köper så skall dessa faktureras utan moms.

Men för att kunna göra det så måste den egen producerade fakturan dels ange kundens momsnummer, och en text som förklarar varför fakturan är utan moms. Dessutom är butiken skyldig att kontrollera så att momsnumret är giltligt.

Det fixar inte ett system helt av sig självt.

Det finns mängder med fällor här som man måste ta hänsyn till innan man tar så omfattande beslut. E-handeln är betydligt mycket mer komplicerad än vad gemene man förstår, när det kommer till redovisning och administration. Alla förändringar måste ha systemstöd.

Ändringar i systemen är dyra.

Annons
Campadre öppnar pop-up

Campadre öppnar pop-up

Går från online till offline.

Annons
Annons
De investerar 155 miljoner i Babyshop.se

De investerar 155 miljoner i Babyshop.se

Inte första gången.

KappAhl sa upp 50 tjänster och stängde 20 butiker

KappAhl sa upp 50 tjänster och stängde 20 butiker

Satsar på e-handeln.

RNB:s e-handel ökade med 20 procent

RNB:s e-handel ökade med 20 procent

Men resultatet sjönk.

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Nästa nivå av en obemannad kassalös butik

Nästa nivå av en obemannad kassalös butik

Betala med ansiktet.

Svensk härmar Amazon - Lagerabetet blir ett datorspel

Svensk härmar Amazon - Lagerabetet blir ett datorspel

"Titulera sig truckninja istället för truckförare".

Annons
Annons
E-däckbolaget vände trenden och sålde för 248 miljoner

E-däckbolaget vände trenden och sålde för 248 miljoner

17 år i branschen.

Annons
Jobb på Ehandel.se

Colourpicture Europe AB söker:

E-commerce Manager

iDeal Of Sweden söker:

Web Analyst

Jewelrybox.se söker:

E-commerce Ninja

Topformula Healthcare AB. söker:

Online Merchandiser


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta