Nätbutiker och importörer slutar sälja bajskaffe

Den eftertraktade kaffesorten Kopi Luwak, som ska vara en av världens dyraste kaffebönor med ett kilopris på flera tusen kronor, slängs nu ut av nätbutiker och importörer.

Kaffet Kopi Luwak framställs genom att Palmmårdar (Civet-katter) äter kaffebönor som sedan passerar genom djurets tarmsystem. Bajset med bönorna plockas sedan upp och förädlas och säljs vidare som ett exklusivt kaffe.

Annons

Efter upptäckten att denna process givit kaffet en speciell smak som uppskattats av många har det tyvärr byggts upp en industri kring Palmmårdarna. En industri som synats av brittiska BBC i en dokumentär och där djurrättsorganisationen WSPA drivit frågan vidare:

– I Sverige har vi hittat fem återförsäljare. En av dem, det svenskdanska företaget Coolstuff, har redan tidigare beslutat att sluta sälja Kopi Luwak av djurskyddsskäl. Vi kommer att kontakta de fyra andra för att informera om djurplågeriet bakom Kopi Luwak och föreslå att de slutar sälja produkten tills de kan garantera att den är 100 % burfri, säger Elisabeth Tjärnström, kampanjansvarig på WSPA Sverige.

Palmmårdarna tvångsmatas numera med bönor och lever inte i speciellt bra förhållanden. Och nu tar fler importörer och nätbutiker bort det exklusiva kaffet ur sina sortiment.

Det finns inga garantier

Kaffeimportören Johan & Nyström har gått ut i ett pressmeddelande och meddelat att de nu måste ta bort produkten. Även om vissa leverantörer garanterar att det handlar om vildplockat bajskaffe så finns inga garantier.

– Även om vi har garantier att vår Luwak är vildfångad, så är det en i det stora hela smutsig industri. Någon 100 % certifiering att kaffe verkligen är vilt, finns heller inte, skriver Johan & Nyström.

Butikskedjan och nätbutiken Teknikmagasinet väljer också att med omedelbar verkan ta bort produkten:

– Det här är första gången vi hör talas om de fruktansvärda förhållandena kring framställningen av Kopi Luwak-kaffet och vi kommer omedelbart sluta sälja produkten, säger Nils Nyman, Teknikmagasinets presstalesman.

Annons

Den renodlade nätbutiken Roliga Prylar har även de tagit avstånd ifrån Kopi Luwak:

– Efter nya uppgifter och debatten kring produktionen av kaffebönorna, har butiken nu valt att upphöra med att sälja kaffet på grund av osäkerheten som råder kring katternas levnadsförhållanden, skriver Roliga Prylar i ett pressmeddelande.

Annons