Nätjätten Amazon gillar att leva på marginalen

Amazon har nu lämnat sin rapport för fjärde kvartalet 2012 och därmed även för helåret. De lyckades sälja för 61 miljarder dollar i fjol, vilket är en ökning med 27 procent jämfört med 2011. Hela sveriges e-handel ska omsätta ungefär 5 miljarder dollar i jämförelse.

Fjärde kvartalet 2012 genererade Amazon en försäljning på 21,3 miljarder dollar, en ökning med 22 procent. Vinsten sjönk dock till 97 miljoner dollar (177M$ Q4 2011) efter att de investerat tungt i infrastruktur och sitt Kindle-ekosystem. Dessa media- och läsplattor skall nu återbetala sig i e-bokförsäljning:

- Vi ser nu övergången som vi har förväntat oss, säger vd Jeff Bezos. Efter fem år är e-böcker en "multibillion dollar" kategori för oss och växte snabbt med ca 70% i fjol. Däremot upplevde vår fysiska bokförsäljning den lägsta tillväxttakten i December under våra 17 år som bokhandlare, de växte endast med 5%. Vi är glada och tacksamma över våra kunders mottagande av Kindle och vårt ständigt växande ekosystem och urval.

Annons

Efter att Amazon nått sina egna projektioner i och med detta bokslut steg följaktligen aktien. Deras rörelseresultat för sista kvartalet hamnade på 405 miljoner. Vinsten på 97 miljoner, om än liten, skall vara mycket bättre än tredje kvartalet 2012 då företaget visade negativa siffror efter tunga investeringar och deras uppköp av Kiva systems.

Tajta marginaler

Amazon fortsätter dock att ligga på marginalen och det verkar vara något de är nöjda med. Tidigare under 2012 skall Jeff Bezos ha varit ganska tydlig med deras strategi:

- Vår strategi är att arbeta hårt för att ta ut mindre. Sälj varor nära breakeven och du kan packa in en hel del sofistikerad hårdvara till ett mycket lågt pris.

Detta tankesätt sägs inte bara gälla deras Kindle-läsare utan även hela Amazon. Kindle-läsarna ska dock vara de mest säljande produkterna över hela världen hos Amazon, något de nu alltså tjänar på i och med e-böckernas framfart. Vill ni gräva ner er i företagets siffror för 2012 gör ni det här.

Annons