Närproducerat på nätet växer – premiär för Gårdsbudet

Marknadsplatsen Gårdsbudet.se säljer närproducerad mat online med leverans direkt hem till kundens dörr.

Att det går starkt framåt för mat på nätet har stått klart ett tag nu. Och att många vill köpa närodlat kan inte heller ha undgått många. Ehandel.se har tidigare skrivit om bland andra Overstock.com och Direktfrån.se som båda har som affärsidé att sälja lokalproducerad mat online.

Kör direkt från producenten till kunden

Nu kommer Gårdsbudet med en liknande tjänst. Det handlar om en digital marknadsplats som ska låta kunderna handla direkt från producenter för leverans direkt hem till dörren. I sajtens utbud ingår grönsaker, fisk, kött, mejeri och skafferivaror, det vill säga både säsongsvaror och sådant som kunder vill beställa året runt.

Annons

- Vårt breda sortiment gör det enkelt att handla av lokala producenter året om, inte bara under sommaren när marknader och gårdsbutiker är öppna. Storsäljarna just nu är ekologisk mjölk och yoghurt från Järnaområdet söder om Stockholm, säger Niklas Grennard, en av grundarna till Gårdsbudet.

För närvarande levererar Gårdsbudet bara till kunder i Stockholmsområdet, men en expansion till andra svenska städer är tänkt att äga rum inom kort. Gårdsbudet kör i regel ut beställningarna till kunden samma dag som varorna hämtats hos producenterna, allt för att kunden ska få så färska varor som möjligt. Leveransen kostar 49 kronor, men är gratis om man beställer för mer än 800 kronor.

Vill återinföra närheten till mat

Niklas Grennard tycker sig se ett allt större intresse för att handla ekologiskt och närproducerat, något han bland annat kopplar ihop med de uppgifter om prispress och dålig djurhållning som cirkulerat i media de senaste åren.

- I dessa tider av skandaler i köttindustrin ser vi en ökad försäljning av närproducerat kött, som till exempel naturbeteskött från Svartådalen och viltkött från skogarna runt Mälaren, säger han.

Genom att erbjuda en kanal för direktförsäljning från producent till konsument hoppas Niklas Grennard kunna ge producenterna bättre marginaler, samtidigt som kunden får ett bra pris på sin köpa vara.

- Vi vill återinföra närheten till de som skapar maten vi äter. Det ska vara enkelt att handla av lokala producenter.

Annons