Nätbutiken Zalando offer för miljonbedrägeri

Den tyska e-handelsjätten Zalando har utsatts för vad som kan vara det största bedrägeriet någonsin i e-handelsbranschen.

Vid årskiftet lättade Kinnevik-ägda Zalando upp sina kundkontroller, något som gjorde det enklare för kunder att handla på faktura. Ett drag som snabbt ska ha utnyttjats av kriminella och lett till att personer under falska namn och adresser beställt stora mängder varor från Zalando.

Exakt hur stora summor det rör sig om vet man inte men Zalando ska i den senaste kvartalsrapporten uppskatta den totala summan till nästan 18,5 miljoner euro, cirka 175 miljoner kronor, skriver nyhetssajten Breakit.

Annons

Ett branschproblem

Med tanke på den stora summan är detta sannolikt ett av de största bedrägerierna någonsin i e-handelsbranschen. Flera tunga investerare har reagerat kraftigt på uppgifterna men Zalando menar att det inte är ett specifikt problem för bolaget, utan snarare ett branschproblem.

Fallet utreds just nu av tysk polis och Zalando ska ha vidtagit åtgärder som ska förhindra att nya bedrägerier ska kunna ske.

Annons