Nätbutiker kan bli tvingade att sälja till alla EU-länder

Redan 2011 var det på tapeten. Att e-handlare inom EU skulle tvingas att sälja till samtliga EU-länder. Det direktivet ströks då, men nu kan det bli så ändå. EU-kommissionen har nämligen planer på att tvinga nätbutiker att sälja sina varor till alla 28 medlemsländer.

Om en nätbutik säljer till kunder i ett annat EU-land, måste de erbjuda sin produkter till samtliga EU-länder. Så kan det bli inom en snar framtid. Tidigare i veckan ska nämligen Andrus Ansip, kommissionär för den digitala inre marknaden, hållit ett tal där han sagt att det inte längre bör vara tillåtet att sälja till endast utvalda EU-länder.

Den här frågan diskuterades redan för tre år sedan men efter påtryckningar från flera näringslivsorganisationer stuvade man om i planerna. Men den nya kommissionen, som tillträdde den 1 november 2014, har i ett försök att öka den digitala europeiska handeln återigen tagit upp frågan.

Annons

Främst ska diskussionen röra sig om diskriminering av konsumenter på grund av nationalitet. Om en italienare inte tillåts att köpa en produkt i en dansk webbshop, medan en svensk får, är det diskriminering, enligt Andrus Ansip.

Olagligt i vissa länder

Än så länge är det inget färdigt förslag utan bara ett initiativ från EU-kommissionens sida. Men det får stöd av den danska socialdemokratiske Europaparlamentarikern, Christel Schaldemose.

– Det är ingen tvekan om att kommissionen har fokus på att stoppa diskrimineringen. De kommer att vidta några åtgärder som kan visa sig få konsekvenser för danska nätbutiker. Men det är fortfarande svårt att säga exakt var vi hamnar, säger Christel Schaldemose.

Henrik Hyltoft, marknadschef på Dansk Erhverv, är inte lika road och tror att det kan bli förödande för många av de mindre e-handlarna. En dansk nätbutik som erbjuder sina varor eller tjänster till kunder i Malmö, är inte nödvändigtvis redo att sälja till Bukarest.

– Det kommer att bli väldigt svårt att att sälja till konsumenter i alla EU-länder när det finns 28 olika uppsättningar av regler och sedvänjor. Och med 24 olika språk kommer det att finnas ett stort hinder för kundservice. Vissa produkter är inte heller lagliga att sälja i alla länder, säger Henrik Hyltoft.

 

Källa: Business.dk

Annons

Annons