Nätbutiker tjänar stora pengar på drogen spice

På nätet kan man sälja och köpa i stort sett allt, både på gott och ont. Droger är en sak som faller under den sistnämnda kategorin. Nätdrogen spice ökar i Sverige och webbutiker, som inte löper någon risk att dömas, tjänar stora pengar på att sälja den syntetiska drogen.

Media har på senare tid rapporterat om flera fall där människor, främst ungdomar, hamnat på sjukhus efter att de testat spice. En syntetisk drog som ofta säljs på nätet som örtblandningar eller rökelse med varningstexten ”ej för mänsklig konsumtion”. Men vad Spice egentligen är verkar vara svårt att definiera.

– Spice är en hel soppa av droger. Det är blandade örter som spetsas med syntetiska droger. De syntetiska drogerna är besläktade med cannabis och även med bland annat amfetamin. Därför är spice i många fall starkare än cannabis och leder till stress, hyperaktivitet och oro, säger Kai Knudsen är expert i kemisk toxikologi till Dagens Nyheter.

Annons

Inte narkotikaklassat

Enligt Statens Kriminaltekniska Laboratorium, SKL, som analyserar beslagtagen narkotika från tull och polis ökar flödet av spice i Sverige. Hittills i år har SKL redan analyserat 2 365 ärenden, det är fler än under hela förra året.

Webbshopparna som säljer spice eller örtblandningar gör dock inget olagligt då ämnena inte är narkotikaklassade. Spice är också ofta lätt att få tag på via webbshoppar, både i Sverige och utomlands. Något som gör att man kan få drogen snabbt och billigt hela vägen hem till dörren.

– Det är helt okej eftersom det är oklassat. Om ämnet blir klassat räcker det att tillverkaren ändrar någon del i cannabinoiden så blir det en oklassad substans, säger Mikael Carlsson på länskriminalens ungdomssektion i Stockholm.

Källa: Dagens Nyheter

Annons