Annons

Näthandeln gör att allt fler hamnar hos Kronofogden

Näthandeln gör att allt fler hamnar hos Kronofogden

2013-10-23 10:04

E-handeln ökar, det vet vi. Men det gör även antalet svenskar som hamnar i Kronofogdens register. Och enligt Kronofogden är det just näthandeln som har en stor del i det. Mycket tack vare otydliga och krångliga avtalsvillkor.

Allt fler hamnar i kronofogdens register efter att ha handlat på nätet enligt en undersökning som Sveriges radio har gjort. Under de senaste två åren har antalet krav från e-handelsföretag till Kronofogden ökat drastiskt. Från drygt 50 000 till 70 000 per år, en ökning med hela 40 procent.

Något som till stor del beror på att köpeavtalen är svåra att förstå. Oklara förfallodatum, fakturor som saknar inbetalningskort och avgifter som tillkommer är några av de problem som Kronofogden lyfter fram.
– De är väldigt otydliga exempelvis på frågan om när det förfaller för betalning och det är en väldigt viktig sak att veta. Är det så att det räcker med att jag väntar till nästa lön, eller måste jag betala tidigare, säger Jan Åkerlund, chef för Kronofogdens förebyggande verksamhet.

Samarbete har inletts

En av de som råkat illa ut är 24-åriga Oskar som gör de flesta av sina inköp på nätet, och som så många andra väljer han ofta att betala med faktura och gärna på avbetalning. Ett betalsätt som blivit väldigt populärt i Sverige under de senaste åren.
– Alltså det har blivit så nu när man inte har tjänat så pass mycket. Om det är ett bra pris och jag vet att den här varan kommer att ta slut snart, då köper man på avbetalning, säger Oskar som egentligen heter något annat.
Bland annat köpte Oskar I somras en tandblekningspenna på nätet, något han trodde var på avbetalning. Men det visade sig att han hade fel och när fakturan på hela beloppet sen damp ner i brevlådan kunde han inte betala. Tandblekningspennan som från början kostade 134 kronor är nu uppe i över 1 000 kronor efter ränta och avgifter.
– Alltså jag förstod själva villkoren när det gäller vad du ska betala och så, men inte hur mycket det skulle bli efteråt, säger Oskar.
Det här är något som givetvis inte gynnar vare sig e-handeln eller dess konsumenter, och för att komma till rätta med problemet har representanter för e-handeln och Kronofogden nu inlett ett samarbete. Tanken är att man ska se över reglerna för näthandeln och göra dem tydligare för konsumenterna.


Annons
Annons

Jimmy Andersson

Reporter

Frilansjournalist med bakgrund inom sporten men som på senare år sadlat om. Skriver idag nästan uteslutande om e-handel, och allt runtomkring.

biz
2013-10-23 10:44

Är det intresseorganisationer för fysiska butiker som prånglar ut dessa smutskastnings pressreleaser hela tiden?

Om man ser till rena e-handels butiker så är villkoren väldigt tydliga överlag. Väljer man 14 dagars faktura i kassan så betalas fakturan efter 14dagar, total summan står tydligt innan man slutför ordern etc.

Att oskar köper en tandblekningspenna för 134kr och skiter att betala, skiter att betala när påminnelsen kommer (60kr), inkassokravet skiter han i (180kr), Kronofogden (640kr) ja då blev pennanväldigt dyr från 134kr som han valde att inte betala till över 1000kr i slutändan, kunde lika gärna varit vilken faktura som helst.

Tex: - "Oskar 24år köpte en dvdfilm på stan för 79kr på faktura men förstod inte hur mycket det skulle bli efteråt, säger Oskar vars DVD film från början kostade 79kr, men efter ränta och avgifter är nu skulden uppe i över 1000kr!"

bslask
2013-10-23 11:37

Hur i helsefyr kan man ens köpa något som kostar endast 134kr på avbetalning!!!!????

Är jag en gammal stofil (31 år gammal) som bara inte hänger med, eller är inte detta totalt vansinne!?

Sen kan man ju även ifrågasätta om just en tandblekningspenna är det man har störst behov av när det är lite skralt i plånboken!

Qarillion
2013-10-23 12:02

Håller med bslask om att köpa något för 134kr på avbetalning så skall man definitivt inte köpa över huvudtaget. Finns det ens någon firma som har avbetalningsplaner som är billgare att ens starta upp så att säga?

Skulle inte vilja kalla oskar en typexempel på någon som åker till kronofogden. Detta exemplet är ju bara rena och skär dumhet i grunden :)

evomedia
2013-10-25 13:58

Ja Oskar är ju dum på riktigt:P kunde dom inte hitta ett riktigt exempel, Oskar kan man ju inte ta på allvar...

Annons
Sellpy omsatte över 100 miljoner -

Sellpy omsatte över 100 miljoner - "Jobbar på alla fronter"

Rött resultat - "Satsar hellre på tillväxt".

Annons
Annons
Sålde piratkopior - på kosttillskott

Sålde piratkopior - på kosttillskott

Amazon drabbade av piratföretag.

E-handlaren Fåglasång om nya knep i en hård bransch

E-handlaren Fåglasång om nya knep i en hård bransch

"Det har varit ett tufft år".

E-handelsjätten planerar två robotlager på 130 000 kvm

E-handelsjätten planerar två robotlager på 130 000 kvm

Människor och robotar i harmoni?

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Prisjakt satsar på Danmark:

Prisjakt satsar på Danmark: "Ser stor tillväxtpotential"

Finns nu i hela Norden.

Grannens nätmatjätte omsatte en miljard i fjol

Grannens nätmatjätte omsatte en miljard i fjol

Växte med över 100 miljoner.

"Vår ambition är att ge kunderna ett större sortiment"

Zalando satsar på hållbart mode.

Annons
Annons
Buildor.se tappade 5 miljoner

Buildor.se tappade 5 miljoner

Byggmax koncernen sjönk 4 procent.

Annons
Jobb på Ehandel.se

Gudrun Sjöden Design AB söker:

Produktägare

Lomax Sweden AB söker:

Online Marketing Assistant - Helsingborg - Lomax Sweden AB

Plantagen Sverige AB söker:

Junior Webbredaktör

MM Sports söker:

Inköpare till MM Sports


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta