Nationellt fraktbolag gör sin första drönarleverans

Ett komplement till det befintliga postsystemet.

En drönare vid namn Postman Padraig har gjort den första "riktiga" drönarleveransen i Irland. Leveranstiden var 11 minuter och drönaren avverkade en sträcka på 5,5 kilometer. Lasten tog formen av ett mindre paket och destinationen var en kund som befann sig vid en fyr, ute på ön Clare Island.

Annons

Ska inte ersätta befintliga tjänster

Drönaruppdraget utfördes av det inhemska fraktföretaget An Post och enligt företaget var det landets första autonoma paketleverans med en drönare, från fastlandet till en ö. Det hela var inte oväntat ett test, men enligt An Post så ser man drönare som ett framtida komplement till det befintliga postnätverket i landet. Speciellt då till områden som annars är svåra att ta sig till.

- Det är fortfarande tidiga dagar. Men vi är medvetna om att drönare kommer att vara en del av verksamheten. Vi har ett framtida användningsområde för isolerade områden eller kanske nödsituationer och de kommer att komplettera befintliga tjänster, inte ersätta dem, sade Angus Laverty, presskontakt på An Post i en radiointervju.

Denna första leverans ska alltså vara en del av en pågående utvärdering av drönartekniken.

- Vi vill titta på hur drönare kan fungera och komplettera det nuvarande postleveranssystemet. Vi ska utvärdera det under de kommande månaderna och sedan se hur vi går vidare med det.

Testet ska ha ägt rum i slutet av förra veckan.

Annons