Nätjätten på väg mot ny miljardidé med svenskt recept

Hemligt projekt planerar att ta andelar av mångmiljardmarknad.

Amazon har ögonen på något som det svenska företaget CargoSpace24 också snappat upp. Branschen för frakter med lastbil är inte speciellt digitaliserad och därmed öppen för en revolution.

CargoSpace24 är en svensk startup, och en digital plattform för transporter, som i realtid matchar behov av transport inom Europa med ledig transportkapacitet. Företaget vill helt enkelt fylla alla lastbilar som rullar ute på vägarna.

Annons

Enligt CargoSpace24 går 57 procent av alla lastbilar på vägarna i Europa med ledigt utrymme och hela 24 procent går helt tomma.

4,7 miljoner kronor av myndighet

Häromdagen beviljades ett ekonomiskt tillskott om 4,7 miljoner kronor i form av stödpengar från Energimyndigheten till CargoSpace24. Energimyndigheten ser förstås gärna att frakterna blir mer effektiva.

- CargoSpace24 är helt oberoende och de enda på marknaden som visar bilarna i närområdet, vilken laststatus de har samt nästa destination. Transportören kan enkelt och i realtid erbjuda transportköparen sin lediga kapacitet för gods som ska till samma plats, säger företagets VD Jan Helge, och fortsätter:

- Antalet lastbilar på våra vägar, som åker helt tomma eller med ledig kapacitet kommer att minska med vår digitala tjänst.

Enligt tidningen Business Insider jobbar Amazon på en liknande lösning som det svenska företaget. E-handelsjätten vill också fylla alla lastbilar.

Amazon bygger just nu själv ut ett logistiknätverk med egna lastbilar och flygplan. Allt för att kunna minska sina egna fraktkostnader. Deras logistiknätverk ska först och främst serva e-handeln man kan förstås också kopplas ihop med en ny app för frakthandel.

800 miljarder dollar

Det handlar nämligen, enligt information till tidningen, om en mobilapp som ska lanseras i mitten på nästa år. En app som ska vara fönstret in i en plattform som ska sälja lastutrymmet ute på vägarna.

Marknaden för detta, som idag främst ska domineras av "manuella" aktörer som ringer runt och sköter det hela på papper, sägs vara värd 800 miljarder dollar bara i USA.

Annons

En automatiserad och digital lösning gör hela köpandet och säljandet av lastbilsfrakt enklare men också billigare för alla inblandade. CargoSpace24 jobbar inte med en app och verkar inte riktigt vara i "Uber-stadiet", gällande enkelhet, med sin plattform. Amazons kommande lösning ska dock kunna liknas vid ett "Uber for trucking" enligt Business Insider.

Annons