Nätkonkurrensen för hård – Toys ”R” Us i rekonstruktion

Företaget ska ha dragits med stora skulder sedan 2005.

Den amerikanska leksakskedjan Toys "R" Us ansöker om företagsrekonstruktion. Det rapporterar TT idag.

“Kämpar i motvind mot Amazon”

Beskedet kommer mitt i upptakten till julhandeln - alla leksaksföretags stora höjdpunkt under året.

Annons

- Beskedet är ytterligare en signal på att stora aktörer inom detaljhandeln kämpar i motvind när e-handelsjättar som Amazon och lågpriskedjor vinner mark, skriver TT.

Att leksaksjätten även har en egen e-handel tycks inte ha hjälpt. Och de är inte ensamma om att konkurreras ut av nätaktörerna. Bara i år så ska mer än ett dussintal stora kedjor ha ansökt om konkurs. Även Bloomberg News har skrivit om saken och enligt dem ska kedjan ha säkrat 3 miljarder dollar i utstående skulder för att kunna hålla öppet butikerna under tiden som rekosntruktionen pågår.

Skulder sedan 2005

Leksaksjätten ska ha dragit på sig stora skulder redan 2005, då riskkapitalbolagen Bain Capital, KKR och Vornado gemensamt köpte ut koncernen från börsen för 7,5 miljarder dollar. Sedan 2013 har Toys "R" Us gått med förlust och bara under årets första kvartal förlorade de 164 miljoner dollar, vesäntligt mer än de 126 miljoner dollar som förlorades under samma period förra året, enligt Bloomberg.

Det är alltså de gamla skulderna och de nya förlusterna som till slut ska ha blivit för mycket för kedjan och i kombination med konkurrensen från e-handeln har de till slut tvingats vidta åtgärder.

Norden berörs inte

Efter Amazon räknas Toys "R" Us som USA:s näst största leksakskedja och har omkring 1600 butiker, varav ett tjugotal ligger i Sverige, och 64 000 anställda. 

Butikerna drivs som franchise-butiker av danska Top-Toy, som ägs av den danska familjen Gjørup, enligt Bloomberg. De nordiska butikerna ska dock inte beröras av rekonstruktionen, enligt företaget.

"Idag är gryningen för en ny era"

Även Toys "R" Us VD Dave Brandon har nyligen gett ett uttalande om rekonstruktionen.

- Idag är gryningen för en ny era på Toys "R" Us, där vi förväntar oss att de ekonomiska problem som har hållt oss tillbaka kommer att addresseras på ett långvarigt och effektivt sätt. Tillsammans med våra investerare är vårt mål att jobba med våra fordringsägare och andra kreditgivare för att omforma de fem miljoner vi har i långtidsskulder i vår balansräkning. Detta kommer att ge oss en bättre finansiell flexibilitet och stärka vår konkurrensposition i en allt mer utmanande och snabbt föränderlig global marknad. Vi tror att dessa är de rätta stegen att ta för att försäkra att det klassiska varumärkena Toys "R" Us och Babies R' Us lever vidare i många kommande generationer, säger han.

Annons

Annons