Nätkunder nöjdast av alla med servicen på apoteken

Män och unga konsumenter mest nöjda med sina besök på något av nätapoteken.

Sedan 2010 har Sveriges Apoteksförening låtit TNS Sifo undersöka hur nöjda svenska apotekskunder är med servicen på apoteken. Enligt den senaste undersökningen är apotekskunderna nu nöjdare än någonsin tidigare.

"Nöjdast av alla är de som e-handlar"

Hela 97 procent uppgav att de var ”utomordentligt bra”, ”mycket bra” eller ”bra”. Och nöjdast av alla är de kunder som sköter sina apoteksinköp via något av nätapoteken.

Annons

- Det är glädjande att apoteken fortsätter att leverera så pass bra service till sina kunder. Skillnader som vi kan se jämfört med tidigare mätningar är att det nu inte syns någon större skillnad mellan var i landet man bor. De yngre kunderna är allt mer nöjda och nöjdast av alla är de som handlar via e-handel säger Johan Wallér VD på Sveriges Apoteksförening i ett pressmeddelande.

Män och unga mest nöjda med att e-handla

Däremot skiljer sig nöjdheten åt något mellan olika kundgrupper. Medan kvinnor är mest nöjda med besök på fysiska apoptek, så är män mest nöjda med att sköta sina apoteksinköp via nätet.

Vad gäller olika åldersgrupper visar undersökningen för första gången att de yngsta konsumenterna i åldrarna 15-35 år är dem som är mest nöjda med sitt senaste besök på ett nätbaserat apotek.

Tillväxt: 92%

Som vårt Ehandelsindex visar uppe till höger om den här artikeln så finns det idag totalt 15 stycken svenska apotek som bedriver e-handel, varav 12 av dessa är renodlade nätapotek. Dessa omsätter tillsammans knappt 645 miljoner kronor under 2015 och uppvisar en tillväxt på 92,6 procent sedan 2014. 

Nätapoteken undersöks sedan 2016

Sveriges Apoteksförening bildades 2009 och från och med 2016 omfattas även onlinehandeln. Urvalet är riksrepresentativt ur Kantar Sifos konsumentpanel och deltagarna är från 15 år och uppåt.

Undersökningen genomförs kvartalsvis med 1000 intervjuer med besökare på fysiska apotek samt 200 intervjuer med personer som besökt ett nätapotek.

Varje kvartal genomförs 1000 intervjuer med besökare på fysiska apotek samt ytterligare 200 intervjuer med besökare på internetapotek.

Annons
Annons