Nattbutik-grundaren vill kickstarta världens natthandel

Efter att ha tvingats stänga Nattbutik.se, världens första nattöppna kiosk på nätet, är grundaren Daniel Parsan tillbaka med en större vision.

Daniel Parsan försåg under en längre tid hungriga stockholmare med snacks och andra förnödenheter via Nattbutik.se tills sajten fick stängas ner på grund av olika anledningar. Vad vi förstår en del ekonomiska men även att det var svårt att skala konceptet som ensam företagare. Konceptet var det dock inget större fel på och kunderna älskade Nattbutik.se.

"Plattformen kunde inte hålla jämna steg"

Nu är Daniel Parsan tillbaka med ett Kickstarter-projekt där han hoppas kunna använda sina erfarenheter ifrån Nattbutik för att möjliggöra liknande koncept i fler städer och kanske hela världen.

Annons

Vad har hänt sedan Nattbutik stängde ner?

- Sajten växte men plattformen kunde inte hålla jämna steg. Det krävdes alltid en man extra för att dirigera beställningarna till rätt bil. Så jag hade valet att stänga ner och göra det rätt eller fortsätta i samma spår, säger Daniel Parsan, grundare av Nattbutik.se.

Efter att Nattbutik stängts ner ska livet ha tagit en vändning för Daniel Parsan. Han berättar om en svår period där allt kändes som ett misslyckande.

- Jag förstod att det enda misslyckande som finns i livet är när man gör ett misstag som kostar en livet. Resten är lärdomar. Jag tog mig samman efter sjukdom och depression och började skissa samt skala upp affärsidén.

"Trots vinst ville de inte investera"

Daniel Parsan säger sig nu vara redo igen att revolutionera e-handeln likt när han jobbade och slet för att köra hem snacks till stockholmarna via Nattbutik.se.

Kommer Nattbutik återuppstå med Kickstarter-projektet?

- Nattbutik kommer att återuppstå med eller utan Kickstarter. Det tar bara längre tid, även om det innebär att jag själv får sitta bakom ratten igen.

Varför just Kickstarter?

Annons

- Investmentbolag har gillat idén med Nattbutik. Det vill säga en kiosk på nätet med leverans enbart på kvällar och nätter. Trots vinst redan under vårt andra år så tyckte inte investerare att idén var skalbar. Därför satte jag mig vid ritbordet och kom upp med nya Nightstore.com.

"Omkring 300 stycken intressenter"

Den nya plattformen, för ambulerande leveranser, som Daniel Parsan vill utveckla kommer dock heta något annat meddelar han. Tanken med en e-handelsplattform för rörligt lager ska ha varit mer attraktiv hos potentiella investerare.

- När jag sedan presenterade den nya idén för några investerare blev de lyriska. Men problemet var att de i tidigt skede ville begränsa plattformen till endast deras förare eller säljare. Jag vill ha plattformen så öppen att alla kan sälja och köpa på den dygnet runt. När den grunden är lagd så är jag öppen för en investeringsrunda.

Har du några intressenter eller e-handlare som redan signat upp?

- Har en hel del intresserade e-handlare, fysiska butiker, budfirmor, food-trucks samt en del privata förare. Majoriteten vill inte nämnas i kampanjen i rädsla att förlora sina nuvarande jobb ifall kampanjen inte lyckas. De är omkring 300 stycken och kommer från Sverige, Danmark och Norge. Dessvärre måste jag erkänna att jag inte hunnit ragga så många i Finland än.

Med hjälp av Kickstarter vill Daniel Parsan alltså bygga en helt ny e-handelsplattform för ambulerande leveranser. Förmodligen den plattformen han önskade att han hade när han drev Nattbutik.se.

- Denna plattform ska ha ambulerande leveranser som grund. Allt annat är sedan lättare att bygga till senare. Till exempel agenter som Urb-it och förare som Uber. Möjlighet för online- och offline-butiker att erbjuda antingen hela sitt lager eller nischa en del av sitt lager för snabba leveranser.

I första versionen av plattformen ska endast e-handlare med eget lager stödjas även om implementation av tredjepartslager ska ligga i planen. I övrigt ska plattformen vara så öppen som möjligt vilket Daniel Parsan trycker hårt på.

- Vi bestämmer inte vad de ska ta i frakt eller pris på deras varor. Självklart kommer vi heller inte bestämma vilka öppettider de ska ha på deras butik i vår plattform, heller inte bestämma när de vill jobba. De bara öppnar sin butik på plattformen där de är, där de vill verka eller där de vill att budbolag hämtar upp varorna.

E-handlare kan integrera nattleverans

Det intressanta i visionen är att e-handlare ska kunna använda den nya ambulerande plattformen som en form av leveransmetod. Daniel förklarar det såhär:

- På e-handlarens vanliga hemsida kan kunden erbjudas de vanliga fraktalternativen eller slussas vidare till e-butikens ambulerande bil som visas på en karta i vår plattform.

Kickstarter-kampanjen som lanserades igår håller på i en månad och Daniel Parsan meddelar att vi kommer att få se mer av honom framöver då han planerar att dyka upp lite varstans och göra reklam för sin nya plattformsvision. Om Nattbutik återuppstår får tiden utvisa men vi önskar fortfarande att vi hade en lokal Nattbutik i varje stad, vilket Daniel Parsan nu hoppas kunna realisera.

Annons