Nelly bötfälls efter att ha sålt miljöfarliga väskor

Fick återkalla väskor från drabbade kunder.

Två väskor som har sålts på Nelly.com har visat sig innehålla halter av kortkedjiga klorparafiner (SCCP) - ett ämne som inte är tillåtet inom EU. Det stod klart sedan Kemikalieinspektionen under våren 2014 genomfört en större granskning av bland annat väskor och mobilskal på den svenska marknaden. Syftet var att ta reda på att om det fanns varor på den svenska marknaden som innehöll förbjudna kemikalier.

Får böta 20 000 kronor

Som en del i granskningen köpte Kemikalieinspektionen in totalt fyra väskor från Nelly.com, och två av dem - "Brush case black" och "Milly clutch Korall" - visade sig efter en extern analys innehålla det förbjudna ämnet.

Annons

- NLY Scandinavia AB har på marknaden släppt ut väskorna "Brush case black" och "Milly clutch Korall" som innehåller 0,33- 0,35 % respektive 1,4 % kortkedjiga klorparaffiner (SCCP) vilket inte är tillåtet enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 850/2004 av den 29 april 2004 om långlivade organiska föroreningar (POPs), skriver Kemikalieinspektionen i sin anmälan.

Anmälan lämnades sedan in till till Åklagarmyndigheten, och i slutet av oktober utfärdade åklagarkammaren i Jönköping en företagsbot till Nelly på 20 000 kronor.

"Avslutade relationen med leverantören"

Nelly, som ska ha varit ovetande om ämnet i väskorna, valde att stoppa försäljningen av väskorna när kemikalierna upptäcktes.

- Frågan gäller att antal väskor som vi köpte in under 2013. De innehöll ett icketillåtet material, så vi återkallade alla väskor och betalade tillbaka pengarna till kunderna. Vi avslutade relationen med leverantören. Nu är fallet avslutat genom att vi ska betala 20 000 kr, skriver Qliro Groups kommunikationschef Niclas Lilja i ett mejl till Ehandel.se.

Ämnet SCCP, som bland annat används som flamskyddsmedel i plast, är inte tillåtet i EU eftersom de är skadliga för vattenledande organismer. De är enligt Kemikalieinspektionen dessutom mycket långlivade och bryts inte ned i naturen.

Annons