Newegg hackat av utpressare i jakt på Bitcoin

Elektroniksajten råkade i går kväll ut för hackare som försökte utpressa sig till en summa pengar i form av den digitala valutan Bitcoins. Sajten ska ha legat nere i flera timmar.

Det var igår kväll som elektroniksajten Newegg rapporterade att kunder hade fått problem med tillgången till sidans e-handel, enligt Internet Retailer. Företagets tekniker kunde relativt snabbt få viss ordning på situationen, men problemen fortsatte hela natten. 

Tar till åtgärder

Newegg har gjort sig känt som ett företag som hjälper andra e-handlare i kampen mot så kallade patenttroll, som köper upp patent på olika webbtekniker i syfte att utpressa den som behöver dessa för att bedriva sin verksamhet. Deras fajt för e-handlarna ligger dock förmodligen inte bakom gårdagens attack som istället ska ha ämnat att utpressa nätbutiken på digitala pengar.

Annons

- Vissa IP-adresser tog längre tid än andra att lösa och en del kunder hade problem i cirka fem timmar. Angriparna utpressade oss för att få Bitcoins, men vi betalade naturligtvis inte. Vi tar dock till förebyggande åtgärder mot framtida attacker, säger James Wu, Neweggs Chief Operating Officer. 

Newegg har inte velat säga hur mycket pengar utpressarna var ute efter eller hur många datorer som var inblandade i attacken, men ska enligt uppgift misstänka att den hade sitt ursprung i en Ryssland. Men ofta omfattar angrepp som syftar till att ta ner en webbplats många, ibland tusentals, datorer, enligt IR. I regel används en särskild programvara som styr trafik till en viss webbplats som då blir överbelastad och svår att använda.

Annons