Norge har höjt den tullfria gränsen till 350 kronor

Nu blir det billigare för norrmännen att näthandla från utlandet. Från och med årsskiftet gäller den nya tullfria gränsen. Något som innebär att våra norska grannar kan handla på nätet till ett värde av 350 kronor utan att betala moms och tull.

I slutet av 2014 bestämde sig den norska regeringen, efter mycket om och men, för att höja den tullfria gränsen från 200 till 350 norska kronor. Den första januari 2015 trädde höjningen i kraft, något som innebär att norrmännen nu kan näthandla från utlandet till ett värde av 350 kronor utan att betala moms och tull för varorna.

De två beloppen är dock inte riktigt jämförbara då den nya gränsen på 350 kronor är inklusive frakt och försäkring. Något som innebär att den nya tullgränsen främst kommer att gynna utländska näthandlare som erbjuder fri frakt, eller vid köp av mindre och lätta varor med låga fraktkostnader.

Annons
Annons

Går miste om skatteintäkter

Höjningen är ett tilltag som intresseorganisationerna Virke och Distansehandel Norge inte uppskattar. Bland annat tror man att den kan komma att slå hårt mot det norska näringslivet och landets näthandlare.

Man har också påpekat att den norska staten idag går miste om 1,5 miljarder norska kronor i förlorade skatteintäkter på grund av den tullfria gränsen. En siffran som kommer att bli ännu högre nu, särskild eftersom e-handeln från utlandet ökar för varje år.

Källa: Netthandel, Toll.no
Foto: Tollvesenet

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!