Norsk 200-kronorsgräns kommer inte att höjas

Den norska regeringen kommer inte att höja den tullfria gränsen för import. Något som glädjer många av landets e-handlare och branschorganisationen Distansehandel Norge. Men även om man vann slaget verkar kriget inte vara helt över ännu.

För några veckor sedan gick den norska regeringen ut med att man ville höja den tullfria gränsen för import. I dag är det tillåtet att handla för upp till 200 norska kronor från utländska nätbutiker utan att behöva betala moms och tull i Norge.

Nu verkar man ha backat i frågan och den norska regeringen har inte föreslagit några ändringar av 200-kronorsgränsen i sitt förslag till den reviderade statsbudgeten för 2014.

Annons

– Vi är mycket glada över att regeringspartierna har lyssnat på argumenten för att inte höja gränsen, säger Gerhard Anthun, VD Distansehandel Norge.

Kan höjas ändå

Distansehandel Norge gick tidigt ut och berättade om riskerna med att höja gränsen för import. Man tog även kontakt med de olika regeringspartierna, och i ett brev till regeringen, förklarade Distansehandel Norge hur en höjning kan leda till att flera av landets e-handlare kan komma att flytta utomlands. Något regeringen verkar ha lyssnat på, i alla fall för tillfället.

– Man kan säga att första slaget om 200-kronorsgränsen är vunnet. Men regeringsförklaringen innehåller fortfarande en önskan om att höja gränsen, och Venstre har i sin alternativa statsbudget föreslagit att gränsen höjs till 500 kronor. Detta betyder att vi tillsammans med andra intressenter bör fortsätta ansträngningarna för att informera om riskerna med en höjning av gränsen, säger Gerhard Anthun.

Källa: Press

Annons