Nu ska det bli lättare att hitta ny musik i Spotify

Spotify släpper nya funktioner som ska göra musiktjänsten mer personlig, och underlätta för användarna att upptäcka ny musik. En trevlig julklapp för alla Metallicafans är också att hårdrocksbandets musik nu finns tillgängligt i Spotify.

Tidigare i veckan öppnade Spotify upp för litteratur i sin streamingtjänst och nu kommer det ytterligare nyheter. I går presenterade Spotifys vd, och grundare Daniel Ek musiktjänstens nya funktioner Discover, Collection och Follow vid ett pressevent i New York. Syftet är att göra Spotify mer personligt och ge användarna bättre möjligheter att upptäcka ny musik.

– Många säger att Spotify är fantastiskt om man vet vad man vill lyssna på. Om man inte har någon aning blir det svårare, och det problemet har många velat att vi ska hitta en bra lösning för, säger Daniel Ek.

Annons

Discover ska hjälpa användare att hitta ny musik utifrån det man själv och de artister man följer lyssnar på. Något som leder oss in på Follow som är en sorts följarfunktion, ungefär som Twitter. Tanken är att en användare ska kunna följa artister eller andra personer de gillar och på så sätt hitta ny musik att lyssna på.

Collection är en ny biblioteksfunktion där användare kan spara sina album och låtar på ett och samma ställe, istället för som man gör nu, i olika spellistor. Under de kommande veckorna ska nyheterna rullas ut och i början av 2013 blir de tillgängliga för alla typer av enheter.

En halv miljard dollar till artisterna

Daniel Ek avslöjade också att Spotify nu har över fem miljoner betalande användare över hela världen. En ökning med en miljon sedan i juli då den siffran låg på fyra miljoner, och en fördubbling jämfört med för ett år sedan. Enbart i USA har man en miljon betalande användare.

Totalt använder sig 20 miljoner människor av Spotify, ett bevis på att deras annonsfinansierade alternativ fortsätter vara mycket populär bland lyssnarna. Man passade även på att avslöja hur mycket de betalat ut till artister.

– Vi har betalat ut över en halv miljard dollar till musiker, det är mer än 70 procent av pengarna vi tjänar, säger Daniel Ek.

Spotify har också lyckats knyta till sig ett av världens största hårdrocksband. Metallicas musik kommer nu att finnas tillgängligt på Spotify. Metallicas trummis Lars Ulrich och Spotifys styrelsemedlem Sean Parker, en av grundarna till Napster, var båda med under presentationen.

Annons

De båda verkade komma överens, till skillnad från när Metallica stämde Napster för upphovsrättsbrott runt millennieskiftet.


Presentationsvideo av de nya funktionerna

Källa: The Verge (1, 2)

Annons