Annons

Ny lag kan stoppa City Gross vinförsäljning

Ny lag kan stoppa City Gross vinförsäljning

2013-10-03 12:01

Regeringen överväger att se över alkohollagen för att stoppa den växande näthandeln med alkohol. Något som gör att till exempel vin med matkassar från City Gross ligger i riskzonen. Ett förslag som diskuteras är en tidigare utredning som förbjuder kommersiella mellanhänder.

Turerna kring City Gross och att de börjat sälja vin med sina färdiga matkassar är det väl ingen som missat. Strax efter att försäljningen drog igång polisanmäldes matvarujätten och samarbetspartnern Winefinder av Systembolaget.

Utredningen ska nu vara i full gång och nyligen inleddes förhören med ansvariga personer på City Gross. Men den här typen av utredningar tar tid och Systembolaget har vid ett flertalet tillfällen kritiserat den nuvarande alkohollagen för att vara otydlig, och att man nu vill se en ändring.

Och nu verkar det som att Regeringen kan tänka sig att se över alkohollagen. På ett seminarium i tisdags kväll som Alkoholpolitiskt Forum anordnade i riksdagens lokaler, diskuterades bland annat tillsynen över näthandeln och marknadsföring av alkohol.

Systembolagets chefsjurist Malin Sandquist deltog på mötet och varnade för hur privata företag kringgår regler, och att det råder oklarhet om vad som gäller. Hon hävdade också att detaljhandelsmonopolet hotas och att om inget görs kan 30 procent av alkoholhandeln gå via nätet om några år.

Sneglar på gammal utredning

Socialdepartementet har så här långt hävdat att den nuvarande alkohollagen är tydlig och att det är domstolar som ska avgöra de fall som anmäls. De anmälningar som gjorts mot privata alkoholhandlare tar dock lång tid. Bland annat har en polisanmälan från IOGT-NTO mot nätalkoholföretag utretts i över två år.

Något som gör att regeringen nu verkar överväga att se över lagen och ansvarig minister, Maria Larsson (KD), har fått uppdraget att hitta en snabb lösning. Ulrik Lindgren, sakkunnig på Socialdepartementet, var med på mötet och bekräftar att så är fallet. Men han säger att det tar lång tid att utreda frågan, remissprocess, proposition och riksdagsbeslut.
– För att påskynda en översyn är en möjlighet att använda en tidigare alkoholutredning och därmed slippa göra om beredningsprocessen, säger Ulrik Lindgren.
Utredningen han syftar på är den som alkoholutredaren Anita Werner genomförde 2009. I sin översyn av lagen föreslog hon att ”all kommersiell förmedling av alkoholdrycker” mellan EU-länder skulle förbjudas. Förslaget låter dock transportföretag frakta hem nätbeställd alkohol direkt till kund.

Då använde sig inte regeringen av förslaget till en ny alkohollag. Vad som händer nu verkar fortfarande vara långt från säkert, men tydligen kan det nämnda förslaget vara ett tänkbart alternativ.


Källa: Drugnews

Annons
Annons

Jimmy Andersson

Reporter

Frilansjournalist med bakgrund inom sporten men som på senare år sadlat om. Skriver idag nästan uteslutande om e-handel, och allt runtomkring.

biz
2013-10-03 12:26

Är det inte bättre att myndighetsförklara Svenska folket och låta oss precis som övriga människor på jorden få köpa vår alkohol i matbutiken eller från en e-handlare? inse att det är inte 1968 utan 2013!

Peder
2013-10-03 12:33

Det här blir roligt att följa! Maria Larsson (KD) som är folkhälsominister kan inte ens svara på ett brev: http://shorepower.blogspot.se/2013/09/diarienr-s20135469fst.html Lyckas hon genomföra en lag som sätter stopp för näthandeln med vin så kommer det bli strid och det ända upp i EU-domstolen och där kan Systembolaget få mycket svårt att förklara vad dom gör för folkhälsan med sin BIB-hysteri, generösa öppettider, egna näthandel och stort engagemang i lågprismärken.

Jimmy Öström
2013-10-03 23:22

Bamsekram till systembolaget och alla som har ett finger med i spelet. Ni kan inte må bra, ni kan inte sova gott om natten så verkligen en stor bamsekram till er. Ni kommer vilja ha fler när EU KÖR ÖVER ER TOTALT! Svin är vad ni är, men jag bjuder på kramar ändå för det förtjänar alla oavsett graden av svinighet!

Soderlund
2013-10-04 16:24

Peder: Har Systembolaget generösa öppettider? Vet inte om jag tycker att det här räknas som generösa öppettider:

http://allatider.se/stockholm_systembolag.html

Peder
2013-10-04 23:22

Söderlund: Om du läser denna nonsens-text som är rent mumbojumbo så har Systembolaget ovanligt generösa öppettider. http://www.systembolaget.se/OmSystembolaget/Vart-samhallsansvar/Uppdrag/ Jag tycker inte SB begränsar ett jävla skit och vilken alkis som helst kan gå in på SB utan att bli nekade eller så får dom gå ut och kamma sig lite om dom är för berusade och sedan välkomna åter.

Annons
Conrad går B2B:

Conrad går B2B: "Nu ändrar vi fokus till företagskunder"

Från privatpersoner till företag.

Annons
Annons

Spaning: "Inte e-handelns fel att kedjorna faller"

Retailspecialisten Magnus Ohlsson om varför vissa kedjor har en utmätt tid kvar på marknaden.

Framgången Menskopp.se siktar på stordåd i USA

Framgången Menskopp.se siktar på stordåd i USA

E-handlaren vill ta in 8 miljoner kronor.

De ska linda in Sveriges nyfödda konsumenter

De ska linda in Sveriges nyfödda konsumenter

Ny e-handel är född.

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Landet som vill slippa globala regler i <nobr>e-handeln</nobr>

Landet som vill slippa globala regler i e-handeln

71 mot tre.

Nu är de ute och cyklar - poppis med cykelleveranser

Nu är de ute och cyklar - poppis med cykelleveranser

Kanske snart en standard?

Slog rekord i klagomål - fick kompensera med 25 miljoner

Slog rekord i klagomål - fick kompensera med 25 miljoner

748 000 anmälningar.

Annons
Annons
MediaMarkts nya säljkanal - kan nå miljoner

MediaMarkts nya säljkanal - kan nå miljoner

Ska sälja gamla produkter.

Annons
Jobb på Ehandel.se

Glitter International söker:

E-Commerce Coordinator

XXL Sport och Vildmark söker:

E-commerce Manager

Boozt Fashion söker:

Google Analytics Specialist

Ehandelse AB söker:

Erfaren nyhetsreporter med starkt e-handelsintresse


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta