Ny lag mot id-kapning till sommaren

Det ska bli olagligt att kapa någon annans identitet, det föreslår regeringen i ett lagförslag som kan träda i kraft till sommaren.

Bedrägerierna på nätet ökade med 50 procent under 2015 och enligt polisens nationella bedrägericenter har datorbedrägerierna ökat med 237 procent under de senaste fem åren. Allra vanligast är att bedragare med hjälp av stulna kortuppgifter köper varor på nätet i andras namn.

Många av fallen är alltså till följd av att personer blivit utsatta för identitetsintrång, även kallat id-kapning. Hittills har det inte varit olagligt men i början av 2015 utlovade justitieminister Morgan Johansson (S) en ny lagstiftning som kriminaliserar id-kapningar.

Annons

Nu har regeringen tagit fram ett lagförslag som lämnats över till Lagrådet för yttrande.

– Att ta över en annans identitet är inte straffbart i dag. Regeringen täpper nu till en lucka i lagstiftningen genom att kriminalisera ett vardagsbrott som vi ser ökar för varje år, säger Morgan Johansson.

Fängelse i upp till två år

Brottsrubriceringen blir olovlig identitetsanvändning och tanken är att den nya lagen ska träda i kraft den 1 juli i år. Straffet föreslås vara böter eller fängelse i högst två år och man har samtidigt valt att gå längre med lagförslaget än vad som först var tänkt.

– Den som förföljer en person genom bland annat id-kapning kommer även att kunna dömas för olaga förföljelse, om var och en av de brottsliga gärningarna är ett led i en upprepad kränkning av personens integritet, säger Morgan Johansson.

Annons