Ny sökmotor med fokus på svenska nätbutiker

Nyligen lanserades en helt ny sökmotor som endast visar träffar från webbutiker, 5i5.se. Den fungerar precis som Google men gör att du slipper irrelevanta träffar från bloggar, forum och hemsidor när du söker efter ditt nästa inköp på nätet.

Idén till den nya sökmotorn kom när Johan Svenring, grundare till 5i5.se, letade efter en produkt med hjälp av Google. Han fick helt enkelt upp för många sökresultat som inte var till någon nytta.

– Jag fick irriterande många irrelevanta träffar, såsom bloggar, forum och hemsidor. Tre av fyra träffar var inga webbutiker och allt jag ville var att hitta min produkt och handla, säger Johan Svenring.

Annons

Baserat på Googles plattform växte sedan 5i5.se fram. Sökmotorn fungerar precis som Google men den visar endast träffar från webbutiker. Sökresultaten kommer från HittaButik.se som har över 13 000 svenska webbutiker i sitt register.

– Vi har fokuserat på användarvänlighet och har delat in butikerna i 20 olika huvudkategorier. Vi har ju Sveriges överlägset största register av e-butiker och detta i kombination med Googles sökmotor tror jag det kan bli riktigt lyckat och framförallt tidsbesparande för kunderna, säger Svenring.

Bättre än jämförelsesajter

Inom kort planerar 5i5.se även att erbjuda ett fåtal annonsplatser för e-handlare, bland annat genom content marketing. Och på frågan varför man inte lika gärna kan använda sig av en prisjämförelsesajt när man letar efter en produkt, svarar Johan så här.

– De är jättebra om man bara är ute efter att jämföra pris och funktioner och du redan vet vilken produkt du vill ha. Nackdelen är att de mest söker bland de riktigt stora e-butikerna och de har långt ifrån den intelligens som en sökmotor som Google erbjuder. Ska man jämföra produkter så är prisjämförelsesajter bäst, ska du hitta en produkt så är 5i5.se bäst, säger Johan Svenring.

Källa: Press

Annons