Ny tjänst ger pengarna tillbaka vid sen leverans

FedEx och UPS är skyldiga amerikanska e-handlare en hel del pengar. Något som de allra flesta inte har en aning om. Men det vill den förre FedEx-anställde Jose Li ändra på. Med sitt företag 71lbs hjälper han nu andra dra nytta av en garanti de inte har den blekaste om.

Det är drygt två år sedan Jose Li grundade 71lbs (71 pund), en tjänst som hjälper företag att få tillbaka pengar som de har rätt till. FedEx och UPS har nämligen en pengarna-tillbaka-garanti som få verkar veta om.

Om en försändelse kommer fram för sent, till och med så lite som en minut, så har avsändaren rätt till en full återbetalning. Och det här händer, enligt Jose Li, 5 procent av alla skickade paket och varje år är det drygt 2 miljarder dollar som aldrig betalas ut, trots att någon har full rätt till pengarna.

Annons

Och han borde veta. I sex år var han nämligen ansvarig för FedEx e-handels och detaljhandelsavdelning. Något han nu har stor fördel av när han som vd för sitt nya företag hjälper andra att dra nytta av den så föga kända pengarna-tillbaka-garantin.

Inga fasta avgifter

För att kunna spåra alla försändelser använder 71lbs sig av sina kunders uppgifter för att ansluta sig till FedEx och UPS. Om och när något sen blir försenat ser man till att distributörerna får betala vad de är skyldiga.

För besväret tar 71lbs sen 50 procent av den summan och skickar vidare resten till kunden. 50 procent kan nog få en del att höja på ögonbrynen, men enligt Jose Li har 80 procent av hans kunder aldrig hört talas om pengarna-tillbaka-garantin.

– De flesta företag har inte tid eller resurser att ägna åt sina försändelser. De flesta är nöjda så länge leveranserna kommer fram. Väldigt få har tid att övervaka varje sändning. Många vill nästan kyssa mig för att det får dem att se bra ut inför chefen, säger Jose Li.

Företag behöver inte heller betala någon registrerings- eller abonnemangsavgift så kunderna betalar aldrig något direkt till 71lbs. Däremot trillar det in en klumpsumma på företagarnas bankkonto varje fredag.

 

Annons

Källa: Forbes

Annons