Ny tjänst ska göra det enklare för e-handlare att få ett lån

Med hjälp av en digital marknadsplats lanserar Crowdlendingbolaget Kameo ett lån speciellt utformat för e-handlare.

Det är inte alltid så enkelt för e-handlare att övertyga banken om ett lån, men det har på senare tid poppat upp nya möjligheter att komma över kapital. Vi har bland annat skrivit om tjänsten Toborrow, som flera e-handlare använt sig av, och tidigare i år meddelade crowdfunding-sajten FundedByMe att de också ska satsa på peer-to-peer lån.

Nu lanserar även crowdlendingbolaget Kameo ett lån speciellt utformat för e-handelsföretag. Med hjälp av en digital marknadsplats vill Kameo göra det möjligt för e-handelsföretag att få företagslån på ett smidigare sätt.

Annons

– En av de mest fundamentala sakerna med e-handelsbolag är att de har väldigt bra data på allt det gör, vilket vi tycker är en möjlighet som inte alls tagits i beaktning när det kommer till lånefinansiering, säger Sebastian Marten Harung, VD & grundare av Kameo.

– Vi vill hjälpa e-handelsföretag att kunna få lån, inte bara riskkapital, och välkomnar kreditvärdiga e-handlare där ute som inte får den hjälp de förtjänar av bankerna.

Bankerna har inte hängt med

Crowdlending har vuxit sig stort i USA och Storbritannien men är ett ganska nytt fenomen i Sverige. Kameos modell går ut på att företag använder plattformen för att ansöka om lån, där Kameo i sin tur gör kreditbedömning och sedan kopplar ihop företagen med privatinvesterare som vill låna ut pengar.

Kameos nya lån för e-handelsföretag är särskilt anpassat för e-handel, till exempel används datakällor som Trustpilot/Reco-score, Google Analytics och andra e-handelsspecifika data när man gör en kreditbedömning.

I kombination med det används även olika sorters säkerhet för att anpassa lånet till e-handelsföretagens villkor, exempelvis via företagshypotek eller olika sorters borgen. Räntan och villkoren baseras på säkerhet, kreditbedömning och en helhetsbedömning.

– De traditionella bankernas modell fungerar bra för fastighetsbolag, industriföretag och mer traditionella företagare men de har inte alls anpassat sitt erbjudande till e-handel. Där vill vi göra skillnad med Kameo och hjälpa dessa e-handelsföretagare få företagslån, säger Anton Johansson, e-handelsentreprenör och styrelseledamot i Kameo.

Annons