Ny undersökning: Dyrare att handla maten på nätet

I snitt 10 procent dyrare hos ett företag.

Slutsumman kan bli en helt annan när man som kund vänder sig till nätet istället för att handla i samma mataktörers fysiska butiker. Den slutsatsen drar P4 Västmanland efter att i en ny undersökning ha undersökt priserna hos fyra välkända stormarknader i Västerås.

Dyrare på nätet i alla testbutiker 

I undersökningen ingick Ica Maxi, Willys, Citygross och Coop, och i samtliga fall slutade det med att priserna var dyrare i företagens e-handelssortiment - trots att det ska ha handlat om exakt samma varor. Ska man som konsument dessutom betala för hemleverans blir slutpriset förstås ännu högre.

Annons

- Undersökningen visar till exempel att varorna i Ica Maxi Erikslunds nätbutik kostar i genomsnitt 10 procent mer än i den fysiska affären, skriver P4 på sin nyhetssajt.

LÄS ÄVEN: 9 av 10 spontanshoppar när de handlar mat på nätet

Enligt en handlare som radiokanalen har pratat med, beror de högre e-handelspriserna på att butiken bland annat får lägga tid på att plocka ihop kundernas beställningar. Han menar dock att prisskillnaden för kunderna sällan blir så stor som i P4:s undersökning.

– Vi har ju många erbjudanden i vår nätbutik som vi märker att kunderna använder sig mycket av. Så jag tror att slutsumman för en faktisk varukorg som kunden har köpt sällan blir så mycket högre, säger han.

Hemleverans - extra service som kostar?

P4:s undersökning gällde alltså inte några renodlade e-handelsaktörer, utan endast de fyra företag som nämns ovan. Men vid tidigare tillfällen har till exempel Mathem inte stuckit under stol med att deras priser kan ligga lite över andra butikers.

- Det kanske kostar 50 kronor extra att handla från oss, men vi konkurrerar inte med de billigaste butikerna. Vill man handla så billigt som möjligt får man gå till till exempel Willys eller Lidl, sade vd:n Tomas Kull i en intervju med Ehandel.se 2016.

LÄS ÄVEN: "Mathem och Mat.se ryter till: Jämförelsen inte relevant"

I samma intervju tog han upp att hemleverans helt enkelt är att se som en extra service. Beroende på hur man värderar sin tid kan det vara värt att betala för bekvämlighet, tyckte han, och jämförde med personer som betalar för städning i hemmet.

Annons

- Det är klart att det är billigare att städa själv, sade han.

I P4:s undersökning jämfördes priserna på totalt 20 varor, som till exempel mjölk, potatis och bananer. 

Annons