Nya bud när auktionshus på nätet får in färskt kapital

Auctionet har sedan starten 2011 vuxit kraftigt och är idag en av Sveriges största marknadsplatser för auktionsföremål på nätet. Nu fyller man på med nytt kapital för att ta sig an den tyska marknaden. Bland investerarna finns D-Ax och familjen Otto, en av världens största detaljhandelskoncerner.

Auctionet lanserades 2011 och erbjuder nätauktioner med föremål från lokala auktionshus. Sajten grundades av Niklas Söderholm, Tom Österman, Caroline Talsma, Mark Westphal, Veronica Sandman och idén till Auctionet kom under tiden som man arbetade med att bygga upp Bukowskis Market.

Man insåg att övriga auktionshus tids nog också måste anamma nätförsäljning och idag är man ett av Sveriges största auktionsnätverk. Drygt hälften av de svenska auktionshusen säljer sina föremål via Auctionet.

Annons

Sedan 2014 har man även inlett en expansion på den tyska marknaden och hittills har fem auktionshus anslutit sig. Nu får man in 25 miljoner kronor i en ny finansiering som ska säkra en fortsatt snabb expansion.

– Intresset är stort bland de tyska auktionshusen. Det kapital vi nu tagit in ska användas för en snabb expansion i Tyskland där vi ser en mycket stor potential. Vi räknar med att ha 25 tyska auktionshus anslutna i slutet av året. För att nå det målet måste vi bygga upp en organisation på plats, säger Niklas Söderholm, vd och grundare av Auctionet.

Lönsamma i Sverige

Bland investerarna finns D-Ax, där Axel Johnson AB tillsammans med RECAPEX investerar i bolag inriktade på digitala affärer. Nyligen var man med och investerade i Svenska Ztory, en prenumerationstjänst för digitala publikationer.

Saminvesterare är även tyska familjen Otto, ägare till en av världens största detaljhandelskoncerner med bas i framför allt Tyskland och Frankrike.

– Vi är imponerade av det Auctionet redan åstadkommit. Att man redan nått lönsamhet i Sverige visar vilken stor potential bolaget har, inte minst med tanke på det stora antalet auktionshus som finns i Tyskland, säger Christopher Persson, General Manager på RECAPEX.

Bland delägarna finns sedan tidigare även Jonas Nordlander och Filip Engelbert som startade den ryska Blocket-kopian Avitom och i anslutning till finansiering tar Christopher Persson och en representant för familjen Otto plats i styrelsen.

Annons