Nya importregler efter årsskiftet gällande moms

Snart börjar nya importregler att gälla. Från och med den 1 januari 2015 skall momsregistrerade företag redovisa och betala moms på importerade varor direkt till Skatteverket, istället för som idag till Tullverket.

Skatteverket meddelar idag att de tar över importmomsen ifrån Tullverket. Ändringen träder i kraft den 1 januari 2015 och inga övergångsregler eller undantag skall finnas.

– Syftet med förändringen är att företagen ska slippa ligga ute med pengar i onödan samt att förenkla hanteringen av importmomsen, säger Stina Färje, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Annons
Annons

I dagens regelverk ska momsregistrerade företag som importerar varor till Sverige, från länder utanför EU, betala importmoms till Tullverket. Företag som har avdragsrätt kan sedan få tillbaka momsen från Skatteverket.

Förra året betalades det in 50 miljarder i importmoms där merparten återbetalades.

Gäller bara momsregistrerade

Detta regelverk ändras alltså vid årskiftet och man kommer istället betala in moms på importerade varor direkt till Skatteverket. Företag och personer som inte är momsregistrerade kommer dock även i fortsättningen att betala importmomsen till Tullverket.

Alla företag är fortsatt skyldiga att lämna importdeklaration över importerade varor till Tullverket. För tullpliktiga varor ska man fortfarande betala tullavgift.

Efter förändringen sägs momshanteringen bli likadan oavsett om det gäller varor inom EU eller från länder utanför.

 

Källa: Skatteverket, Tullverket

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!