Nya jobb på gång: Anställ en nyanländ för 8 400 i månaden

Etableringsjobb i handeln ett steg närmare verklighet.

Personer som nyligen kommit till Sverige, eller som har varit utan arbete en längre tid, skulle med de nya etableringsjobben enligt reformens förespråkare få en chans att ta sig in på arbetsmarknaden. Etableringsjobben innebär att arbetsgivaren betalar en lön på 8 400 kronor, och att staten - i form av ett bidrag - står för resten av den anställdes inkomst, som totalt hamnar på drygt 15 000 kronor.

LÄS ÄVEN: Nyanlända till jobb i e-handeln - för lön på 8 000 kronor

Annons

"Parterna har en viktig roll"

I december kunde vi berätta att Svensk Handel och Handelsanställdas förbund båda ställde sig positiva till att införa den nya anställningsformen, vilket alltså skulle innebära att till exempel e-handlare fick möjlighet att anställa till en lägre kostnad än tidigare. Nu har även Sveriges regering, LO, Unionen och Svenskt Näringsliv ställt sig positiva till reformen, vilket regeringen i går berättade i ett pressmeddelande.

- Stora samhällsutmaningar klarar vi bättre om vi gemensamt tar ansvar. För att knäcka långtidsarbetslösheten och för att lyckas med etablering och integration av den stora gruppen nyanlända, har parterna en viktig roll att spela. Genom etableringsjobb kliver parterna fram och tar ansvar, säger arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) i en kommentar.

Kan kombineras med utbildning

Beslutet innebär alltså att den nya anställningsformen har kommit ett steg närmare att bli verklighet, och att e-handlare kanske snart får möjlighet att ta del av det nya upplägget.

Tanken är att en person ska kunna ha ett etableringsjobb i högst två år, varpå anställningen är tänkt att gå över i en tillsvidareanställning på heltid. Under tiden som etableringsanställd ska den anställde kunna ta del av en utbildning, som till exempel SFI (Svenska för invandrare).

Regeringens och de andra parternas ambition är att etableringsjobben ska införas under 2019, och att anställningsmodellen på sikt ska kunna omfatta minst 10 000 personer. 

Måste ha kollektivavtal

Alla är dock inte positiva till att införa de nya reglerna. Bland annat är organisationen Företagarna kritisk till att anställningsformen bara ska kunna användas på arbetsplatser där det finns ett kollektivavtal, vilket många mindre företag saknar.

– Kravet på kollektivavtal i överenskommelsen om etableringsjobb utesluter hundratusentals småföretag från att ta del av stödet, och därmed hålls dörren till arbetsmarknaden stängd för väldigt många. När reformer inte anpassas efter småföretagens förutsättningar, är risken stor att de blir verkningslösa, och det befarar jag kan bli fallet med etableringsjobben, säger Anna Libietis, ansvarig för integrationsfrågor på Företagarna, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons