Nya lagerrobotar intar Sverige – tar in 200 miljoner kronor

Zalando bland investerarna.

Den tyska robot-startupen Magazino har i dag stängt en finansieringsrunda om 24,8 miljoner dollar, eller drygt 200 miljoner kronor. Bland de nya investerarna finns bland andra det internationella teknikföretaget Körber, den tyska TPL-aktören Fiege Logistics och e-handelsjätten Zalando.

Att de två sistnämnda var intresserade är kanske inte så konstigt - Magazinos robotar är nämligen specialiserade på att plocka enskilda paket, som till exempel skokartonger. Enligt en video från Magazino, som går att se nedan, kan robotarna både plocka och ställa tillbaka paket på traditionella lagerhyllor. De ska också vara så pass smarta att de automatiskt stannar om något, eller någon, kommer i vägen när de arbetar på lagret.

Annons
Annons

Pågår diskussioner i Sverige

Det ekonomiska tillskottet ska Magazino använda till att expandera både i Tyskland och internationellt.

- Det pågår diskussioner med intresserade företag i Sverige, både inom logistik och e-handel, säger Olle Nilson, som jobbar med försäljning i Norden hos Magazino, till Ehandel.se.

Magazinos grundare Frederik Brantner, Lukas Zanger och Nikolas Engelhard

Eftersom robotarna är anpassade för att hantera enstaka order på ett automatiskt sätt, är man på Magazino övertygad om att robotarna har alla möjligheter att effektivisera lagerarbetet.

- Vi är glada över att ha ett så pass imponerande team som backar oss. Med hjälp av ledande teknikföretag och de största aktörerna i Europa inom e-handel och lagerlogistik, har Magazino positionerat sig väl för fortsatt tillväxt, säger Frederik Brantner, medgrundare och vd på Magazino, i ett pressmeddelande.

"Ger oss tillgång till ledande teknologi"

Från Zalandos sida ser man positivt på att e-handelsjätten, via den nya investeringen, får tillgång till de praktiska robotarna.

- Vår investering i Magazino ger oss tillgång till ledande teknologi som passar väldigt bra ihop med vår existerande infrastruktur. Den kan distribueras på ett flexibelt sätt för att stötta de anställda på våra lager, kommenterar David Schröder, Senior Vice President Convenience på Zalando.

Magazino, som har sin bas i München, grundades år 2014 av Frederik Brantner, Lukas Zanger och Nikolas Engelhard. Företaget har numera 80 anställda. Plockroboten TORU, som beskrivs ovan, ska redan vara i drift hos ett antal företag. Magazino har sedan starten också utvecklat en liknande robot, som fått namnet SOTU. Den skiljer sig från TORU genom att bland annat kunna lyfta tyngre paket.

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!