Annons

Nystartade Bokon ska öka intresset för E-böcker

Nystartade Bokon ska öka intresset för E-böcker

2012-12-21 13:56

I dag lanseras Bokon, en satsning på e-böcker som Schibsted Sverige, Piratförlaget och De Oberoende står bakom. Med över 300 000 titlar och ett enkelt sätt att köpa e-böcker vill Bokon förändra hur svenskarna köper och läser böcker.

För några månader sedan berättade de tre förlagen Schibsted Sverige, Piratförlaget och De Oberoende att de gått samman i en satsning för en renodlad e-bokhandel. Nätbutiken skulle öppnas innan jul, vilket tekniskt sätt stämmer eftersom den nya butiken Bokon lanseras idag. Med den nya nätbokhandeln hoppas man driva e-bokmarknaden i Sverige framåt.

– Svenskarnas läslust och den snabbväxande försäljningen av surfplattor placerar oss i vägskäl där försäljningen för e-böcker precis håller på att ta fart. Målsättningen är att göra e-boken lika populär som litteratur på tryckt papper, säger Steffen Gausemel Backe tf VD för Bokon.

Bokon säger sig ha ett brett utbud med allt från bästsäljare som Lars Kepler, Mikael Niemi, Liza Marklund och Jonas Jonasson, till mer nischad litteratur. Bokon kommer även att erbjuda svenska ljudböcker och e-böcker på engelska.

– Hittills har marknaden bestått av ett fåtal aktörer, med Bokon vill vi skapa en ny kanal för samtliga författare och alla förlag att nå ut – till befintliga och nya läsare. Vi tror att läsare, författare och förlag gynnas av fler aktörer på marknaden, säger Piratförlagets styrelse-ordförande Carl Hamilton.

Satsar på att bli marknadsledande

20 procent av den svenska befolkningen har idag tillgång till en surfplatta och hälften av befolkningen har tillgång till en smartphone. Senaste Orvesto Konsument från oktober visar också att över 1,1 miljon svenskar avser att köpa en surf- eller läsplatta det närmaste året.

Tekniken och tillgängligheten finns där för att e-böcker ska kunna lyckas fullt ut. Det många reagerar på är snarare att utbudet är för dåligt, något Bokon vill ändra på.

– Bokbranschen har länge vetat att den står inför en förändring. Precis som musik- och filmindustrin håller nu bokens innehåll på att digitaliseras, och läs- och köpvanorna att ändras. Vi ser positivt på denna utveckling och ser hur ny teknik kan skapa större spridning av böcker. E-boken kan hjälpa nischade författare att nå nya målgrupper och sprida böcker till nya grupper i samhället som kanske inte läser så mycket idag, säger Robert Johnsson från förlagsgruppen De Oberoende.

Och målet är tydligt. Att bli marknadsledande på e-böcker och att samtliga svenska titlar som finns i digitalt format ska gå att köpa på sajten.

– Om två år ska vi vara den största och mest inspirerande destinationen för e-böcker och det tror jag vi har goda förutsättningar för, säger Mats Eriksson, vd för Schibsted Tillväxtmedier.

Bokon kan nås via Bokon.se eller via Bokons app för surfplattor och smartphones.

 

Källa: Press

Annons
Annons

Jimmy Andersson

Reporter

Frilansjournalist med bakgrund inom sporten men som på senare år sadlat om. Skriver idag nästan uteslutande om e-handel, och allt runtomkring.

Parvelito
2012-12-21 14:03

Priset betyder inte allt, men det underlättar helt klart att få snurr på en tjänst om grejerna man säljer är korrekt prissatta. Så var det ju inte här.

Skönlitterära böcker som man kan köpa som pocket för 40-45kr kostar på Bokon över 100kr. För det nästan tre gånger högre priset har jag inte fått ett exemplar att ge bort eller låna ut till en familjemedlem eller vän.

Jag tror konsumenterna är beredda att betala för god litteratur, men man är däremot inte beredd att i det 21:a århundradet betala för papper, tryck och distribution. När E-böcker kostar mycket mer än pappersböcker är det svårt att göra dem till årets produkt.

Mattias
2012-12-21 14:43

Slå även ett öga på www.dito.se som lanserades tidigare i år...

Jimmy Öström
2012-12-21 16:45

Jag håller med. Nu har jag inte råd att köpa böcker eller annat men jag skulle t.ex. vilja läsa denna: https://www.dito.se/e-bok/9789186933104/helvetet-inifr%C3%A5n-femton-%C3%A5r-i-sveriges-st%C3%B6rsta-brottsorganisation

Men då finns denna i tryckt format för typ en 20 kronor mer. Nej snacka om att man enligt mig hade kunnat "döda" tryckta böcker och verkligen göra ett slag för miljön samtidigt om man hade dragit ner priset till halva priset.

Annons
Svenska skojätten satsar på online-marknadsplatser

Svenska skojätten satsar på online-marknadsplatser

Släpper lös varumärkena redan denna vecka.

Annons
Annons
Rappare nära att skjuta en av nätbutikens chaufförer

Rappare nära att skjuta en av nätbutikens chaufförer

Vill se västar på buden.

Amazon vann - Sydamerika förlorade

Domänslaget: Amazon vann - Sydamerika förlorade

Slaget om toppdomänen är över.

Lämnar toppjobb hos Fyndiq för VD-jobbet hos Eniro

Lämnar toppjobb hos Fyndiq för VD-jobbet hos Eniro

Fick sparken 2014 - nu är hon tillbaka.

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

City Gross e-handel 2019: Tillväxt på 50 procent

City Gross e-handel 2019: Tillväxt på 50 procent

"Under våren har man sålt mer än någonsin".

IKEA om chockbeskedet:

IKEA om chockbeskedet: "Ger kunderna snabbare leveranser"

Lämnar tillbaka marken till Malmö stad.

ICA tar ny digital chef från Blocket

ICA tar ny digital chef från Blocket

"Mycket relevant bakgrund och gedigen erfarenhet".

Annons
Annons
IKEA skrotar planer på <nobr>e-handelslager</nobr> i Malmö

Uppgift: IKEA skrotar planer på e-handelslager i Malmö

Byter strategi.

Annons
Jobb på Ehandel.se

Glitter International söker:

E-Commerce Coordinator

XXL Sport och Vildmark söker:

E-commerce Manager

Boozt Fashion söker:

Google Analytics Specialist

Ehandelse AB söker:

Erfaren nyhetsreporter med starkt e-handelsintresse


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta