Annons

Nytt format ska öka intresset för E-böcker

Nytt format ska öka intresset för E-böcker

2012-11-15 11:32

E-böcker har ännu inte riktigt tagit fart i Sverige. För att locka fler att köpa lanseras nu ett nytt format som blivit storsäljare i USA. Bookmark och Dito är först ut i Sverige med att lansera "Serialized Fiction". Ett format som innebär att man delar upp en och samma bok och säljer den i flera delar.

Genom att ge ut böcker i flera delar, och sänka priserna hoppas man att fler ska få smak för e-böcker. Formatet heter Serialized Fiction och är stort i USA, och släpps nu på nätbokhandeln Dito. Först ut är Sylvia Days bästsäljare Synda, och bakom boklanseringen står bokförlaget, Bookmark förlag.
– Utmaningen idag är att få läsarna att våga testa e-böcker. Att experimentera med format och pris är ett sätt. Det är ju dessutom ingenting nytt i att läsa en följetong, det har folk gjort i alla tider. Men nu, med den nya tekniken, får det verkligen en renässans. Fast man måste nog ha en bok och en författare som väcker nyfikenhet, och det gör Sylvia Day och Synda, säger Mattias Castenfors, Marknads- & Försäljningsansvarig på dito.se.
Den 18 november blir den första delen av boken tillgänglig i digitalt format på dito. Den första delen kommer att säljas för 1 krona. De tre återstående delarna kommer att släppas med en veckas mellanrum och kosta 29 kronor styck.

E-böcker har gått om inbundna i USA

Försäljningen av e-böcker är fortfarande ganska liten i Sverige, under 2011 såldes endast 61 000 e-böcker i landet. En siffra som Adlibris krossar enstaka dagar under julhandeln med pappersböcker.

Det har börjat dyka upp lite olika satsningar på e-böcker och nyligen berättade vi om att Schibsted Sverige, De oberoende och Piratförlaget går samman och startar en ny e-boksajt. Sedan tidigare finns bland annat också Akademibokhandeln och Bokus satsning på Dito.

Men vi ligger fortfarande långt efter Storbritannien där e-böckernas totala försäljning under årets första sex månader uppgick till 84 miljoner pund. I USA har e-boksförsäljningen för första gången gått om försäljningen av inbundna böcker. I alla fall vad det gäller skönlitteratur för vuxna.

Den som går in på en svensk nätbokhandel kan idag välja mellan 5-6000 svenska elektroniska titlar. Tar man sig istället till Amazon består utbudet av över en miljon engelska titlar.

Mycket är tack vare Amazons framfart på de marknaderna. För att den svenska e-bokhandeln skall ta ordentlig fart krävs det förmodligen en svensk Kindle, eller kanske att Amazon tar sig hit för att visa oss hur man säljer läsplattor och e-böcker.Källa: Press, LitteraturMagazinet
Bild: Kindle Paperwhite

Annons
Annons

Jimmy Andersson

Reporter

Frilansjournalist med bakgrund inom sporten men som på senare år sadlat om. Skriver idag nästan uteslutande om e-handel, och allt runtomkring.

Lubic
2012-11-15 11:42

Varför skulle Amazon behöva ta sig hit? Det är väl det som är en av poängerna med e-böcker, att man inte behöver ta sig någonstans för att kunna leverera böcker?

Det som krävs för att e-böcker ska ta riktig fart i Sverige är enligt mig att alla svenska e-böcker går att använda direkt i t.ex. Kindle, utan någon konvertering. Då Kindle är den största/mest använda (iaf vad jag har fått för mig? Samt kanske bästa?) e-boksläsaren. Borde vara mycket enklare än att släppa egna läsare med egna format. Men som vanligt handlar det säkert om rättigheter samt att alla vill sälja sina varianter och låsa in sina kunder i sitt format.

Sen behöver man så klart släppa "alla" böcker som e-böcker i Sverige och inte bara nyheter, utan allt gammalt också. Samt att priset på e-böcker borde gå ner ordentligt för att verkligen ge fart åt e-böckerna, både i Sverige men även runt om i världen. Känns väldigt konstigt att en e-bok kan vara dyrare än motsvarande bok i tryckt form?

claes
2012-11-15 12:22

Precis. Trams. Jag har en Letto om någon vill ha.

Välj. Antingen får vi fart på eböckerna och de nya affärer den nya tekniken ger, eller så jobbar vi för att rädda gamla och teknikfientlga affärsmodeller.

Lubic
2012-11-15 12:29

Är själv sugen på en Kindle, så man får väl helt enkelt konvertera svenska e-böcker. Tills någon tar och löser "problemet".

Är det någon som är insatt i Kindle och kan t.ex. rekommendera Kindle 5? Eller ska man kanske vänta på Kindle Paperwhite?

Parvelito
2012-11-15 13:56

Det visade sig ju till slut att det inte var några som helst problem att få folk att betala för musik om man packeterade den i rätt format som t.ex. Spotify.

Dagstidningarna tänker lika fel och skriker om att ingen vill betala för journalistik. Det vill visst många göra, däremot är det tveksamt om man vill betala för tryckning och distribution av fysisk tidning. Om de sänker priset på sina digitala tidningar kommer många fler att se ett värde i att prenumerera på den elektroniska tidningen som läsplattan laddar hem under natten i god tid innan man vaknar.

På exakt samma sätt är det med E-böcker. Varför skall jag betala samma pris eller mer för en sådan utan att få ett fysiskt exemplar att låna ut till min kompis, partner, kusin etc? Men om priset istället skalas ned till rätten att läsa en bok, dvs lägre än en pocketbok, så kommer efterfrågan.

Studentlitteratur borde kunna ha alldeles lysande förutsättningar att säljas som E-böcker istället för tunga tryckta verk, och kunna spara en väldig massa pengar åt studenter som då kan betala för rätten att läsa böckerna, men inte tryckkostnaden och logistiken.

Dela upp en roman i flera delar är väl tveksamt om det blir någon succé. Det blir höga transaktionskostnader och många som faller ifrån på vägen. Kanske bättre ekonomiskt utfall av att sälja hela e-boken för 49kr istället.

CharlotteH
2012-11-18 13:35

Jag hoppas på att bokvärlden snart inte blir lika ekonomiskt pressade som musikvärlden har blivit. När vi kan för 99kr läsa oändligt mycket böcker tror jag att kvaliteten blir sämre då författarna inte ägnar år utav att skriva ngt bra utan en förhoppning av att de får bra betalt i slutändan. En artist tjänar pengar på konserter, de gör inte författare.

Lubic
2012-11-18 17:34

I mitt fall så skulle jag förmodligen betala 99 kr i månaden för att få läsa vilka böcker jag vill (som jag gör med spotify), om allt finns och fungerar med valfri läsare.

Men jag köper inte böcker i dag för 1188 kr per år. Så på mig skulle alla tjäna mer om det gjorde på detta sätt. Böckerna blir mycket billigare att distribuera, lagerföra, producera, sälja, etc men de får mer pengar från mig som kund. Tror även det finns andra som är i exakt samma situation som mig.

Sen finns det så klart andra som köper böcker för mycket mer än 1188 kr/år så på dessa kunder förlorar dem pengar.

Den stora frågan är vad snittkunden idag köper böcker för och vad de istället skulle kunna tänka sig att betala i månadsavgift för att ha tillgång till alla böcker på en gång, samt vad man tjänar på att sälja digitalt istället för fysiskt. Jag personligen tro att ekvationen utan problem skulle gå ihop, men jag har iofs inte lagt så mycket tid på att tänka i dessa banor.

Parvelito
2012-11-19 08:34

Det finns väl en risk för att abonnemangen börjar bli så många att vi inte har råd med dem. Mobiltelefonen, Internet, TV-kanaler, Spotify, filmtjänster, matkassar och så kanske bokabonnemanget också. Jag är inte säker på att medel-Svensson tar emot fler abonnemang med så öppna armar.

Lubic
2012-11-19 12:31

Jo det är klart att det finns en risk att antalet abonnemang börjar bli för många. Så ett bokabonnemang är säkert inte för alla, med de som vill köpa bok för bok kan så klart även göra det. Det ena borde inte behöva innebära att det andra inte också kan finnas.

Sen tycker jag att man borde börja baka ihop abonnemangen som finns idag, eller iaf göra så att man har färre parter att betala till. Som t.ex. med HBO och digital-tv via Telia, där vi betalar till Telia för att komma åt HBO i vår TV. På detta sätt slipper vi betala ännu en till räkning per månad. Detta borde även innebära högre marginaler för de inblandade och på sikt lägre priser.

Annons
Svensk Handel:

Svensk Handel: "Vi vill se mer EU-samarbete - inte mindre"

Uppmanar alla handlare att fundera på vilket Europa de vill se innan de går och röstar på söndag.

Annons
Annons
Klarna öppnar fysisk butik:

Klarna öppnar fysisk butik: "En fest för ögonen"

Tar sikte på den fysiska handeln.

Emeet: En idéinjektion och sorlande e-handelsfest

Emeet: En idéinjektion och sorlande e-handelsfest

Hundratals e-handlare utbytte idéer och erfarenheter.

E-handelsjätten stoppar Huawei-produkter efter svartlistningen

E-handelsjätten stoppar Huawei-produkter efter svartlistningen

Rapporterar flera japanska medier.

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

PostNord storsatsar i Oslo för att möta e-handelstillväxten

PostNord storsatsar i Oslo för att möta e-handelstillväxten

Kommer hantera 250 000 paket om dagen.

"Sverige har bland EU:s högsta kostnader för paketleveranser"

En barriär för svensk e-handelsexport.

Flattered nådde 17 miljoner - storsatsar på global sajt

Flattered nådde 17 miljoner - storsatsar på global sajt

Växte med 49 procent.

Annons
Annons
20 procent på

20 procent på "allt" gällde inte allt - nu fälls e-handlaren

68 varumärken ingick inte.

Annons
Jobb på Ehandel.se

Btwentyfour söker:

Project Manager at Btwentyfour

Glitter International söker:

E-Commerce Coordinator

XXL Sport och Vildmark söker:

E-commerce Manager

Boozt Fashion söker:

Google Analytics Specialist


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta