Nytt smart e-handelsskåp lanseras nu i Estland

Är Estland det nya centrumet för e-handelsteknik?

Startupföretaget Cleveron har sitt huvudkontor i Estland precis som Starship som nyligen rullade ut sina e-handelsdrönare på Europas gator.

Cleveron erbjuder dock inga robotar som rör sig utan vill ta sig an marknaden för paketautomater. I stället för de klassiska postbox-liknande automaterna som Amazon, PostNord, Bring, DHL med flera satsat på så har Cleveron byggt något nytt.

Annons

Ett smart pakettorn

PackRobot heter Cleverons nya pakeautomat som är mer som ett litet torn än en "postbox-vägg". Företaget kallar det ett "endörrssystem" eftersom paketautomaten bara har en plats där e-handelskunden interagerar med maskinen och får ut sitt paket.

Den nya automaten ska kunna ta emot tre gånger fler paket än den närmaste ledande konkurrenten som vi gissar är just en klassisk postbox-variant med massor av olika stora luckor.

Nu kommer Cleveron testa sina packrobotar i verkligheten och ska i ett pilotprojekt rulla ut tio stycken i Viljandi och Tartu i södra Estland.

- Det andra steget innebär cirka 500 innovativa paketskåp som kommer att sättas upp runt om i hela Estland, säger Kaur Ojakivi, Service Manager på Cleveron.

Kan jämföras med en flygplats

Till PackRobots-piloten tillkommer programmet CollectNet som ska vara ett öppet program så att alla ska kunna använda automaterna. Potentiella kunder är e-handlare, detaljhandlare och fraktbolag.

- CollectNet kommer inte lösa logistiken. Vi erbjuder endast möjligheten att sätta in och ta ut paket inom nätverket av PackRobots. Vi kan jämföra det med en flygplats som olika flygbolag använder. I stället för att varje flygbolag bygger en egen flygplats kan de kollektivt använda en infrastruktur, säger Arno Kutt, VD på Cleveron.

Klimatkontroll ingår

Även om Estland är först ut så planerar företaget att ta konceptet utomland. Systemet ska vad vi förstår kunna justera platserna internt för att passa olika storlekar av paket. Ungefär 500 paket ska få plats i ett skåp.

- PackRobot är nästa steg för att förbättra paketleveranserna. Som en ytterligare fördel har alla PackRobots klimatkontroll och temperaturen kommer att hållas mellan 5 och 20 celsius året runt. Inom en snar framtid kan alla CollectNet relaterade åtgärder ske genom en app, meddelar företaget.

Annons

Om Cleveron kan konkurrera med billigare postbox-skåp återstår att se men om inte annat så kanske de kan hantera lite känsligare leveranser med tanke på PackRobots lite mer robusta lösning.

Video: Hur en leverans går till

Annons