Ogvall tar strid för e-handeln – rasar mot spritförbudet

Dubbelmoral av Sveriges regering, anser Svensk Digital Handels VD Jonas Ogvall.

De senaste dagarna har vi i flera artiklar berättat om det svenska lagförslaget som hotar att förbjuda e-handeln med alkohol.

"Ger konstiga signaler"

Nu tar Svensk Digital Handels VD Jonas Ogvall bladet från munnen och ger sin syn på det hela. Han anser att regeringens agerande är anmärkningsvärt eftersom det nyss sågs som väldigt positivt att ett slopande av så kallad geo-blocking skulle öppna för smidigare handel mellan EU:s medlemsländer.

Annons
Annons

- Ena dagen jublar Ann Linde [Sveriges EU- och handelsminister, reds. anmärkning] och tycker att det är bra att handeln inte får begränsas och nu kommer en annan minister och säger att vi ska visst begränsa, men bara inom just det här området. Det är ett väldigt märkligt agerande och det ger konstiga signaler till marknaden, säger han till Ehandel.se.

Kan öka illegal införsel

Om lagförslaget, som Jonas Ogvall kallar “ett halvt förbud” mot e-handel med alkohol, blir verklighet, skulle det mycket väl kunna öka den illegala införseln av alkohol till landet, tror han. Han tycker också att det är konstigt att man lägger tid och resurser på att försvåra för e-handeln när den illegala införseln står för en större del av försäljningen.

- Man komplicerar till det bara för att det finns ett särintresse, säger han.

Men om man nu har bestämt sig för att ett monopol är det bästa för folkhälsan i Sverige så är det väl förståeligt att man slåss med näbbar och klor för den modellen?

- Ja, det är klart att man tar strid. Men samtidigt har vi också en gång i tiden folkomröstat om att gå med i EU och då får man ibland acceptera regler även om det inte passar. Man kan inte bara välja agenda för tillfället. Inte ha kakan och äta den samtidigt.

Vill se e-handelslager med alkohol i Sverige

Ogvall tycker att regeringen istället borde “vända på det hela” och öppna upp för att tillåta utländska e-handlare att ha lager med till exempel vin i Sverige.

- Någonstans är det inom de små och medelstora företagen vi måste växa på arbetstillfällen i Sverige.

Jonas Ogvall, som via Svensk Handels remissvar redan gett sin syn på lagförslaget i den nu avslutade remissrundan, ska under dagen skicka ett debattinlägg om ärendet till Svenska Dagbladet.

Annons
Annons

Vad tror du om chanserna för att Sverige skulle få igenom den här lagen i EU?

- Det är svårt att säga något om juridiken i EU, de bitarna har nog Ole Nielsen [Nätvinhandlarnas Branschorganisations ordförande, reds. anmärkning] bättre koll på. Men jag tror inte att EU tycker att ett monopol är det bästa eftersom det begränsar den fria rörligheten med varor.

LÄS ÄVEN:

Spritförbud på nätet sågas av Folkhälsomyndigheten

Nätvinhandlarna om dråpslaget: Det finns ingen rättslig grund

Ny lag ska förbjuda e-handeln med alkohol

Spritförbudet: Minskad skatt ska tas igen hos Systemet

Folkhälsoministern om kritiken: "Det handlar om att säkerställa Systembolagets ensamrätt"

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!