E-rapporten: Ordertoppen i december flyttar på sig

Vår första e-handelsrapport är ute. I den avslöjar vi bland annat när årets julhandelstopp inträffar.

De senaste åren har e-handelstoppen för antalet inkomna order legat mellan söndagen och måndagen veckan innan julaftonsveckan. Mellan söndagen och tisdagen denna period kommer mellan 10 och 20 procent av alla decemberorder in.

För många e-handlare kan detta vara en jobbig ordertopp att hantera logistiskt. Fraktbolagen brukar dagarna efter även få pressa sina system för att få igenom alla julpaketen.

Annons

Toppen hamnar ofta på en söndag

Ordertoppen har de senaste åren flyttats bakåt i takt med veckodagarna. 2013 låg toppen den 15 december men 2014 och förra året landade toppen den 14 december.

Toppen lägger sig gärna på söndagen två veckor innan julaftonsveckan. Men detta kan förstås variera lite beroende på var i veckan själva julafton ligger. Ligger den i slutet av veckan blir det fler dagar som kunderna vågar och hinner lägga sina julorder.

Tomten kommer 12 december

I år är det skottår och enligt analysavdelningen på Ehandel.se som har orderdata från över 300 svenska e-handlare så beräknas toppen hamna redan den 12 december. Det är måndagen veckan innan julaftonsveckan.

Det kommer med största sannolikhet att vara en stor orderingång även på söndagen den 11 december.

Julafton ligger perfekt

Eftersom julafton ligger långt in på efterföljande vecka, på lördagen, kommer det att bli en stor orderingång även söndagen den 18 december.

Om kunderna vågar vänta så finns det förstås en chans att söndagen innan julafton, den 18 december, blir årets decembertopp. Analysavdelningens prognos är dock den 12 december.

Annons

Eftersom julafton ligger på en lördag finns det även en stor potential för mellandagshandeln. Detta eftersom efterföljande "mellandagsvecka" bara har en röd dag. Analysavdelningen på Ehandel.se räknar med en ganska bra orderingång den 25 december. Det kan alltså vara en idé att ta det lugnt med julmaten och vara redo för mellandagarna.

LÄS ÄVEN: Borås är Sveriges bästa e-handelskommun

Annons