Outnorth nästa E-handlare att lämna Kalmar

Nu lämnar nästa stora e-handelsföretag Kalmar för annan ort. Friluftsgiganten Outnorth har nämligen bestämt sig för att flytta sitt lager till Växjö. Möjlighet till snabbare leveranser är orsaken, och för Kalmar kommun som satsar stort på e-handeln, är det så klart oroande nyheter.

Kalmarregionen är ett av landets starkaste e-handelsfästen med flera framgångsrika näthandelsföretag. I början av året gick man också ut med att Kalmar skulle bli Sveriges e-handelsmecka. Bland annat ska man satsa på kompetensutveckling, e-handelsdagar och samverkan med Linnéuniversitetet.

I september meddelade även det kommunägda fastighetsbolaget Kifab att man vill bygga ett stort logistikcentrum för e-handel drygt 10 minuters bilfärd från Kalmar centrum och Kalmar hamn. Men på senare tid har det dykt upp lite smolk i glädjebägaren.

Annons

Först berättade RoyalDesign att man växt ur sitt lager i Kalmar och flyttar sitt pick och pack till Orrefors. Nu är det drags för nästa stora e-handelsföretag att lämna staden. Friluftsgiganten Outnorth har nämligen bestämt sig för att dra till Växjö.

En tydlig trend

Outnorth är ett av Sveriges och Skandinaviens största företag inom friluftsliv med 40-talet anställda och en omsättning på 160 miljoner kronor enligt bokslutet 2012.

Att man flyttar lagret till Växjö ska främst bero på att snabba leveranser blir allt viktigare, och Växjö ligger närmare Postens omlastningscentral i Alvesta.

– Konkurrensen är knivskarp. En dags mindre leveranstid kan vara avgörande för var kunden lägger sin beställning, säger Louise Östlund, Vd på Kalmar Science Park, som jobbar med e-handelsutveckling.

Om paketen skickas från Kalmar hinner de alltså inte fram för leverans dagen efter, något de gör om de skickas från Växjö. Och för Kalmar som satsar stort på e-handeln, är det såklart ett tråkigt bakslag.

– Det här är det största hotet mot den framgångsrika e-handeln i Kalmar just nu. Och trenden är densamma i hela landet. Flera stora e-handlare flyttar sina lager närmare distributionscentralerna, säger Louise Östlund.



Källa: Östran

Annons
Annons