Partykungen ångerfull efter ny kritik mot maskeraddräkt

Efter kritikstormen mot "somalisk pirat" får nu e-handeln på nytt backa och plocka bort "afrikansk kvinna" ur sortimentet.

För några år sedan fick sajten Partykungen plocka bort en maskeraddräkt med namnet "somalisk pirat" sedan besökare på sajten upplevt utstyrseln som rasistisk. Nu har samma sak hänt igen sedan radiokanalen P3 uppmärksammat att sajten säljer en dräkt med namnet "afrikansk kvinna" som visas upp av en vit modell med svartmålat ansikte.

- Vi har gjort fel och skulle inte ha tagit in den här produkten från början. Vi förstår om folk blir upprörda och har valt att plocka ner den. Just så kallade black face-produkter är inget vi vill ha med på vår sida, säger Joel Svensson, som är VD på Partykungen.

Annons

Enligt Joel Svensson hette "afrikansk kvinna" från början "afrikansk klänning" och visades då upp av en vit modell som inte var målad i ansiktet, vilket Joel Svensson ansåg var betydligt bättre. När dräkten sedan kom ut på sajten var det alltså med nytt namn och svartsminkad modell.

- Så här är det egentligen både vi och leverantören som gjort fel. Men vi ska inte skylla ifrån oss. Vi borde ha reagerat, säger han om missen.

"Jättesvår balans"

Partykungens sortiment innehåller ett par tusen produkter och därför kan det enligt VD:n vara lätt hänt att vissa saker hamnar på sidan av misstag.

- Vi sållar bort, men det är en jättesvår balans. Vi har ju lite produkter som är kontroversiella, som till exempel indiandräkter.

Är det svårt att veta vilka dräkter som kommer att väcka anstöt?

- Ja, det är alltid en avvägning. Det är många som har åsikter och vi lever i en föränderlig värld. Vi ser över sortimentet hela tiden och det händer att vi tar ner saker för att undvika att det här händer. Vi beklagar som sagt att den här dräkten kom ut från början och kommer att se över våra rutiner och vara noggrannare framöver.

Hur påverkar det Partykungen när sådant här uppmärksammas? Ni får ju trots allt publicitet.

- Ja, vill man se det så så hade vi besöksrekord på sajten i går. Men dålig publicitet är alltid dålig publicitet. Vi lyfter hellre upp sådant vi är stolta över. Vi vill inte kränka någon, vi vill göra folk glada.

Annons

Annons