Patrik Hedelin om eEquitys senaste investering

eEquitys senaste investering hamnar inte i en nätbutik utan i en leverantör till e-handlare.

Riskkapitalbolaget eEquity som i princip enbart satsat pengar och tid i nätbutiker breddar nu sin portfölj med en renodlad leverantör.

Häromveckan stod det klart att eEquity tillsammans med Finnish Industry Investment, som ägs av finska staten, gått in med 6 miljoner dollar i Vaadin. En runda ledd av eEquity.

Annons

Vaadin är ett bolag som erbjuder smarta verktyg för utvecklare. Detta så att utvecklarna, och där i e-handlare, inte ska behöva ödsla tid på onödiga saker utan primärt kan jobba med att lösa problemet de vill åt.

Det intressanta är förstås att eEquity med portföljbolag som Caliroots, Eleven, Footway, Mister Spex, Royal Design och Outdoorexperten med flera, får en bra insikt i vilka verktyg som dessa bolag använder. E-handlare är ofta mycket petiga med vad de tar in och det ska handla om bra avkastning i tid och pengar på eventuella investeringar.

"Tror inte på gamla monolitiska system"

Vaadin ska vara en av de ledande aktörerna inom ett område där man vill flytta desktop-applikationer ut på nätet. Enligt Patrik Hedelin, partner på eEquity, är Footway en av deras nätbutiker som använder Vaadin för att sätta ihop webb-applikationer och han ser stor potential i verktyget.

Varför tror ni att det kan bli så stort? Finns det inte massor av dessa verktyg som vill förenkla utvecklingen?

- Bolaget har vuxit med 30 procent årligen under de senaste fem åren. Vi tror inte på gamla monolitiska system med stora inflexibla system som påstår sig kunna göra allt för alla, säger Patrik Hedelin och fortsätter.

- Vi gillar istället en decentraliserad IT-infrastruktur med färdiga och tydliga API:er som bolagen enkelt kan byta ut mot andra applikationer när de önskar på ett enkelt sätt.

Patrik Hedelin berättar att Vaadin drar fördel av den starka trend av digitalisering där allt fler affärsprocesser behöver effektivt systemstöd. Detta ska Vaadin hjälpa till med på ett enkelt, skalbart och flexibelt sätt.

Hur kopplas Vaadin ihop med befintliga e-handelsplattformar och verktyg?

Annons

- Vaadin har 150 000 anslutna utvecklare som har byggt gratis komponenter på Vaadins framework vilket innebär att e-handelsbolagens utvecklare mycket enklare och smidigare än andra lösningar kan bygga egna web-applikationer, förklarar Patrik Hedelin.

Vaadin ska lägga sig som ett lager ovanför alla olika webbstandarder och låta utvecklare snabbare skapa värde för företaget. Bolaget själv ska också vara bra på att skapa värde och man säger sig omsätta 10 miljoner dollar med lönsamhet. Kapitaltillskottet man nu får in ska gå till utveckling (R&D) och man hoppas fortsätta anställa i snabb takt vid sina kontor i Helsingfors, Berlin och San Francisco.

Annons