PayPal börsnoteras som ett separat bolag under 2015

Ebay meddelar idag att man kommer att knoppa av PayPal som ett separat börsnoterat bolag. Det här är en helomvändning från e-handelsjättens sida och tanken är att betaltjänsten ska avyttras under andra halvåret av 2015.

Det har varit en del turer det senaste året kring Ebay och dess betaltjänst PayPal. Miljardären och investeraren Carl Icahn, som äger mer än 2 procent av aktierna i Ebay, har under en längre tid lobbat hårt för att få till en avknoppning av PayPal och lyfta ut dess verksamhet i ett separat företag.

Något Ebays vd och koncernchef, John Donahoe, varit starkt emot från första början. I augusti kom dock rapporter om att e-handelsjätten svängt i frågan och börjat överväga möjligheten att avyttra PayPal.

Annons

Det var mer än bara rykten och nu meddelar Ebay att  man kommer att knoppa av PayPal under andra halvan av 2015.

– En grundlig strategisk genomgång med vår styrelse visar att det kommer att bli klart mindre fördelaktigt att hålla eBay och PayPal tillsammans efter 2015. Både strategiskt och konkurrenskraftigt för båda företagen, säger John Donahoe.

Vuxit sig för stort

Ebay förvärvade PayPal för 1,5 miljarder dollar år 2002 och hade 2013 växt till 143 miljoner aktiva användare. En ökning med 16 procent ett år tidigare och många har hävdat att betaltjänsten vuxit sig för stort för att helt ägas av Ebay.

Tanken är att PayPal ska börsnoteras som ett separat bolag och nya Ebay kommer sedan att ledas av Devin Wenig, som idag är vd för eBay Market. Dan Schulman, executive på American Express, går när allt är klart in som vd och koncernchef för PayPal.

Donahoe och Ebays Chief Financial Officer, Bob Swan kommer att övervaka avyttringen och sitta i styrelsen för båda bolagen.

– EBay och PayPal kommer att bli starkare, mer fokuserade och konkurrenskraftiga som ledande, fristående företag på sina respektive marknader. Som fristående bolag kommer Ebay och PayPal kunna vara mer flexibla inför nya marknads och partnerskapsmöjligheter, säger John Donahoe.



Källor: Forbes, The Next Web

Annons
Annons