PayPal straffas för olagliga kärnvapentransaktioner

PayPal har nått en överenskommelse med det amerikanska finansdepartementet som innebär att man ska betala 7,7 miljoner dollar i böter. Det efter att man tillåtit hundratals transaktioner till personer i länder som omfattas av sanktioner, samt till en turkisk medborgare som är inblandad i olaglig kärnvapenhandel.

Forskare har tidigare varnat för att e-handeln kan användas för att kringgå sanktioner mot massförstörelsevapen. Som exempel lyfte man fram Alibabas marknadsplatser där produkter, som normalt omgärdas av dussintals kontrollmekanismer från olika organisationer och myndigheter, enkelt kan hamna i orätta händer.

Nu har även PayPal fått på tafsen för att man behandlat betalningar till en person som enligt USA ska vara inblandad med handel av kärnvapen på den svarta marknaden. PayPal ska också ha behandlat nästan 500 betalningar till personer i länder som omfattas av sanktioner, bland annat i Kuba, Iran och Sudan.

Annons

PayPal varken bekräftar eller förnekar anklagelserna men i onsdags nådde man en uppgörelse med det amerikanska finansdepartementet som innebär att man ska betala 7,7 miljoner dollar i böter.

Nytt system på plats

Enligt finansdepartementet har PayPals brustit i rutinerna, och deras lösning för att kontrollera betalningar i realtid med hjälp av sanktionsrelaterade sökord, har inte varit tillräcklig mellan 2009 och 2013.

Något som innebar att Kursad Zafer Cire, den turkiska man som det amerikanska utrikesdepartementet har på sin lista över olaglig kärnvapenhandel, kunnat ta emot transaktioner till ett värde av 7000 dollar. PayPals dåvarande lösning ska även ha flaggat Cire´s transaktioner vid sju tillfällen innan hans konto blockerats.

– Vi inser att före den 2 April 2013, hade PayPal inte ett system som kunde scanna betalningar i realtid för att blockera förbjudna betalningar. Det fanns en fördröjning i scanning, något som gjorde att några icke tillåtna transaktioner gick i genom. Vi har nu infört ett nytt system som möjliggör realtidsskanning av potentiellt sanktionerade betalningar innan de bearbetas, skriver PayPal i ett uttalande, till tidningen Ars Technica.

Annons