Payson: Cyber Monday största e-handelsdagen 2015

Cyber Monday var den dag då flest valde att nätshoppa förra året, enligt Payson som har analyserat 1,5 miljoner transaktioner.

De senaste månaderna har rapporterna om vilka dagar som lockade flest personer till de svenska nätbutikerna duggat tätt. Enligt Ehandel.se:s siffror, som bygger på de cirka 250 medlemmarna i Ehandel.se Analytics, slog Black Friday med råge Cyber Monday sett till antalet beställningar.

Även PostNord kunde bekräfta att förra årets Black Friday blev något av ett genombrott inom e-handeln i Sverige. I samma veva kom dock Adobe fram till att den största e-handelsdagen under säsongen var den 7 december, då julhandeln verkligen hade tagit fart. En uppfattning som delades av Elektronikbranschen.

Annons

Men Payson, som har sammanställt 1,5 miljoner transaktioner, menar att Cyber Monday var förra årets största shoppingdag och att vecka 49 var den vecka då allra flest nätköp genomfördes. Under Cyber Monday ska mer än tre gånger så många köp ha gjorts som under en vanlig dag.

- Näthandeln har under de senaste åren haft en mycket stark tillväxt och många konsumenter har upptäckt hur smidigt det är att handla på nätet. Dessutom går det enkelt att hitta nischade produkter som ofta är svåra att hitta i fysiska butiker, säger Per Bodell, VD på Payson. 

Lågt antal köp årets första vecka

Enligt Payson e-handlar svenskarna helst på kvällen, och klockan 21.00 får e-handlarna som allra mest att göra. Populärast är det att handla på nätet på måndagar, medan julafton ska ha utmärkt sig som den dag under året då minst antal e-handelsköp genomfördes. Inte heller årets första vecka var någon högsäsong för onlinehandeln, men som däremot nådde toppar under vecka 5, 18 och 22.

- E-handeln växer inom de flesta produktkategorier, men vi har sett att de produkter som är mest populära är spel, leksaker, inredning och sporttillbehör. Nu ser vi fram emot ännu ett starkt år där vi med säkerhet kommer att se en fortsatt ökning av e-handel i Sverige, säger Per Bodell.

Enligt Payson tillhandahåller företaget betalningslösningar till ungefär 10 000 e-handlare.

Annons