Piraterna tar över Bokon efter kass E-bokförsäljning

E-böckerna fortsätter sälja dåligt i Sverige och Bokon tas nu över av Piratförlaget.

I slutet av 2012 startade Schibsted Sverige, Piratförlaget och De Oberoende en gemensam e-bokhandel vid namn Bokon. Tanken var att ge fler svenskar möjligheten att läsa e-böcker.

E-boken har länge stått och stampat i Sverige och antalet sålda böcker står endast för en omsättning på 35 miljoner kronor enligt Svenska Förläggareföreningen, som ska stå bakom en tredjedel av e-böckerna. Detta kan jämföras med nätbokhandeln Adlibris som omsätter över en miljard kronor.

Annons

Gynnas av tydligt ägande

En förklaring tilll ägarförändringen i Bokon är den oväntat svaga utvecklingen på e-bokmarknaden.

- I och med den låga tillväxten på den svenska e-boksmarknaden tror vi att Bokon gynnas av ett tydligt ägarskap. Detta får man nu och vi vill lyckönska Piratförlaget inför den resa som man nu påbörjar, säger Svante Weyler, ordförande i De Oberoende AB.

Piratförlaget ska nu vidareutveckla Bokon och kommer att se över möjligheter att stärka erbjudandet till kunderna.

- Bokon har gjort e-boken enkelt tillgänglig för mängder av nya läsare, säger Carl Hamilton, ordförande i Piratförlaget. Inte minst de stora satsningarna i Aftonbladet och Svenska Dagbladet måste framhållas. Vi har mötts av uppskattning, även från våra konkurrenter. Samarbetet med Schibsted och De Oberoende var nydanande. Vi hoppas att det kan fortsätta i andra former.

Annons