Plantagen gjorde knivkopia – får betala e-handlare 200 000

Dramatisk knivstrid avgjord till originalets fördel i högsta instans.

En knivstrid har utspelat sig i e-handelssverige. Lugn, det är inte så blodigt som det låter.

Det som hänt är att e-handelsföretaget Morakniv anklagat Plantagen för att ha försökt kopiera en av deras mest populära knivar.

Annons

Vite om en halv miljon

Detta ledde till att Morakniv i juli 2016 bestämde sig för att stämma Plantagen för mönsterintrång. Ett och ett halvt år senare är processen nu avgjord av Patent- och Marknadsdomstolen vid Stockholms tingsrätt och resultatet blir att Morakniv går segrande ur striden.

Värre blir det för Plantagen, som nu får betala 200 000 kronor i skadestånd till Morakniv. Samtliga knivkopior måste dessutom förstöras och skulle de kopierade knivarna dyka upp igen hos Plantagen, så riskerar företaget dessutom att drabbas av ett redan befintligt vitesföreläggande om en halv miljon kronor.

2016 kunde vi berätta om hur Morakniv vässade e-handeln och samtidigt blev ett globalt företag. Sedan dess har det gått framåt och tidigare i höst vann företaget också årets Influencerpris i kategorin “Årets samarbete”. Priset delas ut av intresseorganisationen Influencers of Sweden.

"Kan utgöra en fara"

Företagets vd Henk Noback är nu nöjd med att originalet segrat över kopian.

- Vi är självklart otroligt glada över utfallet, inte bara för vår egen skull utan också för att utfallet har ett starkt signalvärde. Det visar tydligt att det inte lönar sig att ta fram och distributera kopior. Inte bara av principiella skäl, utan framför allt på grund av den stora kvalitetsproblematiken. De här produkterna kan i värsta fall utgöra en fara för kunder som tror att de köper en svensktillverkad vara av god kvalitet, men istället får en undermålig kopia. Att Plantagen vilseleder konsumenter som tror att de handlar av ett seriöst företag, när de i själva verket håller på med sådana här affärer, är högst beklagligt. Vi ser resultatet av processen som en seger för svensk kvalitet och kampen mot dåliga kopior, säger han i ett pressmeddelande.

Rättsprocessen mellan Morakniv och Plantagen påbörjades redan i december 2016, och då i Patent- och Marknadsdomstolen vid Svea Hovrätt. På grund av en omorganisering inom rättsväsendet flyttades ärendet sedermera till Stockholms tingsrätt. Det hela rör sig dock endast om en process och några fler kommer det heller inte att bli, då parterna nu uppges vara överens, enligt Morakniv.

Ehandel.se har sökt Plantagen, men ännu inte fått någon kommentar om deras syn på fallet.

Annons
Annons